Glad for tilbudet: Isak Mølsnes Dammen (til høyre) har ventet på et tilbud som Kodeklubben, og er veldig fornøyd med at det endelig har kommet. Han og kompis Jon Erik Klakken hjelper hverandre med oppgavene. 

Der kidsa får kode

På Kodeklubben lærer man å programmere helt gratis.

– Jeg har alltid hatt lyst til å kode, og har ventet på det ganske lenge. Så det er veldig bra at Kodeklubben ble til, sier Isak Mølsnes Dammen (12).

Han er en av 130 som har meldt seg på gratistilbudet Kodeklubben. Hver mandag møter han opp på Realfagsbygget på NTNU Gløshaugen for å fordype seg i programmeringens verden. Kodeklubben Trondheim er et fritidstilbud fra fjerdeklasse til videregående, der barn og unge kan lære seg å programmere. Fram til påske er det kurs hver kveld fra mandag til torsdag.

Foreløpig har Isak kommet til sjette trinn.

– Vi lærer å lage spill, og det er veldig gøy, forklarer han og vender blikket tilbake mot dataskjermen og ørkenkappløpet han arbeider med.

Kompis Jon Erik Klakken (11) er på samme trinn, og er like oppslukt av prosjektet han holder på med.

Tidligere opplæring

De har vært med siden Kodeklubben Trondheim startet i februar. Julian Walstad (9) er her for aller første gang. Etter å ha fått pc-en på plass og ha logget seg på nettverket, er han klar for å ta fatt på sitt første oppdrag. Vennen Eirik Wigum-Utvik (9) er halvveis i gang med sitt første prosjekt.

– Jeg synes det er veldig vanskelig, men tror det blir lettere etter hvert, forteller han.

Kodeklubben er en del av prosjektet Lær Kidsa koding, der alle barn i Norge skal få et tilbud om å lære seg koding. I dag er det først på videregående man har mulighet til å lære seg programmering i skolen. Tre av de fire guttene bak Kodeklubben Trondheim, lærte seg ikke å kode før de begynte på NTNU Gløshaugen.

– Vi kjører ikke noe undervisningsopplegg her, men gir dem prosjekter som de jobber med. Teorien kommer etter at de har lært og fått prøve seg litt. Målsettingen er at vi skal være overflødige, forklarer Tjerand Silde (21) som tar lektorutdanning i realfag.

Scratch og Python

Lars Klingenberg (22) studerer lektorutdanning ved NTNU, og tok initiativ til å grunnlegge Kodeklubben i høst. Han er også koordinator for Lær kidsa koding Trondheim. Sammen med Tjerand fikk han med seg Håkon Kaurel (22) og Bjørn Rudi Dahl (26) for å lære 9. klasse ved Blussvoll skole programmering i valgfaget Produksjon av varer og tjenester.

– Det gikk kjempebra, så vi fant ut at vi måtte få det ut til resten av Trondheim, forklarer Klingenberg.

Og interessen har vært stor, både blant medstudenter og ivrige barn og unge. Nå er det 32 veiledere fordelt på de fire kveldene i uka, og i alt 130 påmeldte. Kodeklubben er delt i to; Scratch 2.0 for de som aldri har programmert før, og Python for de som har litt mer erfaring. Det eneste du trenger er egen pc, og tilbudet er helt gratis.

Semesteret holder på frem til påske, for etter påske er veilederne opptatt med eksamener. Men Kodeklubben starter opp til høsten, og planen er at tilbudet skal utvides, kanskje også med et tilbud for voksne.

Vil du være med i Kodeklubben? Møt på Realfagsbygget på Gløshaugen mandag til torsdag, kl. 18 til 20.

- Gøy: Eneste jente på dagens nybegynnerkurs var Malin Sofie Grytan. Hun synes det er veldig artig å programmere. 

- Gøy: Eneste jente på dagens nybegynnerkurs var Malin Sofie Grytan. Hun synes det er veldig artig å programmere. 

Starthjelp:  Julian Walstad (i midten) får hjelp av veileder Tjerand Sildre til å komme i gang, mens kompis Eirik Wigum-Utvik er i full gang med sin første oppgave. 

Starthjelp: Julian Walstad (i midten) får hjelp av veileder Tjerand Sildre til å komme i gang, mens kompis Eirik Wigum-Utvik er i full gang med sin første oppgave. 

Kodemestre: Alle som deltar på nybegynnerkurset Scratch får buttons etter hvert som de 
avanserer i programmeringen. 

Kodemestre: Alle som deltar på nybegynnerkurset Scratch får buttons etter hvert som de avanserer i programmeringen. 

Førstegangskoder: Kodeklubben Trondheim er et fritidstilbud for alle elever fra 4. klasse til og med videregående hvor barn og unge kan lære seg å programmere. Julian Walstad deltar for første gang. 

Førstegangskoder: Kodeklubben Trondheim er et fritidstilbud for alle elever fra 4. klasse til og med videregående hvor barn og unge kan lære seg å programmere. Julian Walstad deltar for første gang.