Det kan ikke understrekes nok hvor mye grøntområder har å si for folkehelsen, skriver debattanten.  Foto: Kjell A.Olsen

Her kunne det vært grønt

Enda en grå asfaltflate i sentrum. Denne gangen på plassen utenfor restaurant Gubalari opp fra Kjøpmannsgata. I en by på Trondheims størrelse er det forbausende få parker og grøntområder. Marinen ligger et godt stykke unna bysentrum. Stiftsgårdsparken er liten, mørk og full av duer. Hvor er grøntområdet med trær, benker, rennende vann, lekeapparater, blomster og gress? Hvor er det du tar med trøtte, masete unger så de kan leke mens du selv nyter en kaffekopp på en innbydende benk i skyggen?

Da kunsthistoriker Gustav Svihus Borgersen ble intervjuet i Adressa for noen uker siden, poengterte også han mangelen på grønne områder. «Vi har ikke mye grønt i byen», sa han. Det kan ikke understrekes nok hvor mye grøntområder har å si for folkehelsen.


Trondheim, stille og vakker du er

Fotografen og drona dro ut på byen langfredag. For å se om det var noe liv. Det var det ikke.


Grønne områder er et sted å hvile, og tilgang på grøntområder viser en klar sammenheng med god helse. Videre har natur i byer kulturhistorisk verdi siden den gir bylandskapet identitet. Og sist, men ikke minst har grøntområder betydning for lokalt klima, luftkvalitet og som rensesystem.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe