Innleggsforfatteren mener statsminister Jonas Gahr Støre møter seg selv i døren når han nå kommer med nye smitteverntiltak.  Foto: NTB / Scanpix

Påbudt kjøreretning og uforståelig tallmagi

I trafikken kan det få alvorlige konsekvenser dersom man tolker trafikkskiltet «påbudt kjøreretning» som «anbefalt kjøreretning». Og generelt er det jo naturligvis ganske stor forskjell mellom å anbefale noe og å påby noe. Det er illustrerende i så måte å observere at myndighetenes anbefalinger de siste ukene om å bruke munnbind i ulike situasjoner, ikke har ført til at disse anbefalingene i nevneverdig grad har blitt fulgt. Det har som ventet heller ikke hatt noen særlig innflytelse på smitte-utbredelsen her i landet.

LES OGSÅ: Strenge tiltak på tynt faktagrunnlag

Nå prøver myndighetene «å ta grep» og strammer litt til. «For lite og for sent» var tidligere Jonas Gahr Støres gjentatte karakteristikk av den forrige regjerings forskjellige grep – den gang han selv var i opposisjon. Nå kan man vel si at han i noen grad møter seg selv i døra.

Nå støtter myndighetene seg til anbefalinger om antall som kan møtes i forskjellige sammenhenger hjemme, ute, og på restauranter, kino, teatre osv. Det virker komplett uforståelig hvordan man kan trekke forskjellige og stadig nye og tilsynelatende tilfeldige tall opp av hatten: kan vi være ti samlet, hvorfor ikke ni eller 13, og er 50 bedre en 57, og hvorfor ikke 37?

LES OGSÅ: Regjeringens nye smitteverntiltak

Professor Mads Gilbert fra Tromsø hevdet at regjeringen var bakpå i sin pandemibekjempelse. Det er min ærbødige påstand at regjeringens tafatte håndtering av en potensielt meget farlig smittesituasjon i Norge kanskje har noe med snillisme og politisk popularitets-jakt å gjøre. De tør ikke gjøre det som er nødvendig av frykt for å miste tilhengere. Sterkere lut må til!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe