Bildet er av julenissen som har sin siste arbeidsdag i Vikhammeråsen barnehage i 2019.  Foto: Michael Schult Ulriksen

Jesus elsker alle drittungene

6. desember ble tidligere kalt Nilsmesse og er en dag tilegnet den hellige Sankt Nikolas. Han var biskop i Myra i det fjerde århundre. Ifølge legenden skal han ha vært svært gavmild, og er vel opprinnelsen til både tradisjonen med å gi gaver 6. desember - og til julenissen.

«Er det noen snille barn her?!»

Dette er ofte blitt den moderne julenissens åpningsreplikk. Underforstått: For å få gaver, må en være snill! Godt hjertelag og nestekjærlighet er aldri feil. Vi skal glede oss over alle som er snille og gjør det gode. Om de ikke er helgener, er de som gjør godt også Guds medarbeidere på jorda!

LES OGSÅ: Fem tips til den forhåndselskede julegaven!

For 20 år siden hadde Kirkens Bymisjon en annonsekampanje som jeg aldri har glemt. Overskrifta var «JESUS ELSKER ALLE DRITTUNGENE». Under denne teksten var det bilde av unge mennesker som strevde med livet sine. Noen ble provosert av annonsen. Det er forståelig. Selv lærte jeg en sang på søndagsskolen som het «Jesus elsker alle barna». Samtidig har både Bymisjonen og barnesangen rett. Jesus elsker alle barna. Også de som både i egne og andres øyne oppleves som «drittunger».

Det er heller ikke noe nytt at godhet uten grenser virker provoserende. En gang møtte Jesus tolleren Matteus. Til tross for denne yrkesgruppens tvilsomme rykte, sa Jesus til ham:

«Følg meg!»

Matteus reiste seg og fulgte ham. Senere holdt den ferske disippelen et stort selskap hjemme hos seg, og en hel del tollere og andre var sammen med dem til bords. Fariseerne og de skriftlærde blant dem ble sure og sa:

«Hvorfor spiser mesteren deres sammen med tollere og syndere?»

Men Jesus svarte dem:

«Det er ikke de friske som trenger lege, men de syke. Gå og lær hva det betyr. Det er barmhjertighet jeg vil ha, ikke offer. Jeg er ikke kommet for å kalle rettferdige, men syndere.»

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Jesus møtte mange skinnhellige som så ned på dem som hadde feilet. De hadde neppe bruk for omvendelse. Ikke rart om Jesus ble lei av å møte slike holdninger. Forakt for andre er kanskje fortsatt ikke gått av moten. Men jeg møter også dem som i dag ikke føler seg «bra nok». Som har sin barnetro, men kanskje ikke føler seg «kristen nok».

Da håper jeg vi husker: Jesus elsker alle drittungene. Alle oss ønsker mesteren en relasjon til. Han kom ikke fordi vi fortjente det. Men fordi vi trenger nye sjanser. Og han ønsker barmhjertighet, ikke offer.

Noen trenger også å vise litt barmhjertighet - også mot seg selv. Ikke minst i desember. Og så må vi som selv har møtt nåde be om hjelp til å vise samme sinnelag mot andre.

God Nilsmesse – god advent!

Innlegget ble først publisert på Steinar Leirvik sin Facebookprofil. Gjengis med tillatelse.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe