Malin Østby (16), Røros  Foto: Privat

«Urettferdighet er noe vi må bekjempe om og om igjen sammen»

Vi alle har opplevd noe urettferdig, noe som bryter med ideene våre om hva som er rett og galt. Vi har alle sett noe som får blodet til å bruse. Vi har alle lest noe i avisen som gir oss lyst til å endre verden. For verden er langt fra perfekt, og perfekt har den aldri vært. Men det er vi som lever nå, som har fremtiden i hendene.

Mennesker fra alle generasjoner har kjempet for en mer rettferdig fremtid for seg selv og de som kommer etter dem. Takket være dem har vi kommet utrolig langt. Men det er fortsatt kamper som må tas, og tilbakefall som koster mange friheten og livet. Derfor er det så utrolig viktig at vi står sammen om det som er rettferdig, og kjemper mot det som er urettferdig.

Les flere innlegg fra Adresseavisens skrivekonkurranse her!

Den dagen de som ønsker et samfunn der vi svikter de svakeste ikke møter motstand, har vi tapt. Det er veldig lett å si at du ikke bryr deg om ditten og datten, men sannheten er at vi alle har forskjellige ting vi brenner for, ting som vi vil kjempe litt ekstra for. Noe som er ganske flott. For alle kan ikke ta på seg den samme kampen, men vi kan gå inn i forskjellige saker og heve stemmen vår.

Det er viktig å huske at urettferdighet ikke er én ting, det er mange saker som gjør forskjellige individer og samfunnsgruppers liv vanskeligere enn det trenger å være. Og det er ingen som har bekjempet urettferdighet uten å ha falt tilbake. Vi ser jo fortsatt i dag at det er land som Polen, som har en av Europas strengeste abortlover. De tar bort kvinners frihet til å bestemme over egen kropp, noe som er helt vanvittig urettferdig.

Det er derfor vi må kjempe hele tiden får å oppnå det vi vil: En mer rettferdig verden, for oss alle.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Jeg har selv kjempet kamper som har blitt møtt med masse motstand, men jeg har også kjempet for ting jeg har fått gjennomslag for. Den følelsen er så utrolig bra og nydelig. For da vet du at du har fått til noe, men du kjenner også på at du ikke hadde klart det alene.

Jeg vil oppfordre alle ungdommer i hele Norge til å heve stemmen sin når de ser, leser eller opplever noe som er grunnleggende urettferdig.

«For om du ikke gjør det, hvem skal gjøre det da?»

Det er en viktig setning jeg har lært, og tenkt mye over det siste året, og en setning jeg vil ta med meg videre i livet. Urettferdighet vil alltid finnes på ett eller annet vis, men rettferdighet finnes bare så lenge vi forsvarer den.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe