Anders Skonhoft (t.h.), professor samfunnsøkonomi, svarer Adressa-kommentator Tomas Kothe-Næss.   Foto: Morten Antonsen

Professor svarer Adressa-kommentator: Strømpriser, kraftkabler og gevinster

Adresseavisens kommentator Tomas Kothe-Næss skriver 4. oktober misvisende om strømpriser, kraftkabler, og forsyningssikkerhet. Synspunktene til kraftbransjens interesseorganisasjon Energi Norge legges helt ukritisk fram.

Kothe-Næss hevder at de to nye utenlandskablene som har kommet i år, NordLink til Tyskland og North Sea Link til Storbritannia, er viktig for strømsikkerheten i Norge og for at Norge kan eksportere overskuddskraft. Men Norge er allerede tett knyttet til de andre nordiske landene med flere kabler. Forsyningssikkerheten i Norge har vært svært god de siste 20 – 30 årene.

LES KOMMENTAREN: Vi kan ikke bare skylde på værgudene

Den primære årsaken til de nye kablene har vært kraftbransjens ønske om høyere innenlandske priser. Kothe-Næss skiver at det er usikkert hvor mye strømprisen i Norge blir påvirket. Det som er sikkert er at mer strømutveksling med utlandet leder til mer eksport, og også mer import. Men fordi strømprisen i Tyskland, men særlig i Storbritannia, er vesentlig høyere enn i Norge, vil de to nye utenlandskablene bety høyere nettoeksport ut av Norge. Økt nettoeksport betyr mindre strøm tilgjengelig i Norge, dermed høyere priser.

Er det noe som tyder på at denne priseffekten som følger av økt strømutveksling med utlandet vil bli borte om noen år slik Kothe-Næss hevder? Nei, jeg tror snarere det motsatte. Denne antagelsen er basert på den forandring av strømforsyningen som vil skje i EU-landene i årene framover. Dette sammen med endret energibruk, fra bensin og diesel til elektrisk energi, vil virke prisdrivende på strømmen. Dette vil motivere for ytterligere norsk krafteksport og innenlandsk prispress.

Heldigvis er det slik Kothe-Næss skriver at høyere strømpriser kanaliseres som inntekt til stat og kommuner, og kan brukes til skole og helse. Men dette gjelder bare for vannkraftproduksjonen hvor det betales grunnrenteskatt i tillegg til normal bedriftsskatt. Han glemmer vindkraftprodusentene, som står for 10 prosent av den norske strømproduksjonen. Her betales det ingen grunnrenteskatt. I tillegg er det slik at nær halvparten av norsk vindkraft eies av utenlandske selskaper, og disse betaler heller ikke den normale bedriftsskatten. Som påvist av Tax Justice Norway, unndras skatten ved at kostnadene gjøres kunstig høye fordi dyre lån tas opp hos moderbedriften lokalisert i land uten skatt (skatteparadiser).

Politisk redaktør Siv Sandvik holder deg oppdatert: Abonner på hennes nyhetsbrev her!

Mandag 18. oktober inviterer Adresseavisen og UKA til debatt på Studentersamfundet: Nu klinger det … sjukt FORBANNA HØYT #%&! | Facebook.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe