Når politikerne nå vil innføre gratis tannbehandling, er det samfunnsøkonomisk viktig at alle bidrar med det en selv kan: Nemlig god munnhygiene, skriver tannlege gjennom 55 år og tidligere politiker.  Foto: Privat

Karius og Baktus igjen

Tirsdagens «Ekko» i P2 handlet om tannhelse, og et par kolleger fra Tannlegehøyskolen var forståsegpåere. Dessverre ble det gitt noen ulne svar, blant annet på spørsmålet om det er lurt å pusse tennene FØR frokost! JA! Det er alltid lurt å pusse før frokost! Sangstrofen «Det blir ikke hull i ei tann som er ren» gjelder fortsatt! Om natta avsettes mucinslim på tennene, mettet med syreproduserende bakterier – såkalt plaque – bare kjenn med tunga når du våkner!

LES OGSÅ: Gratis tannhelse får bred støtte

Det er svært nyttig å fjerne dette belegget, dessuten smaker frokosten bedre! Så er det selvfølgelig god folkeskikk også å rense ut matrester etter frokost, altså en ny rask puss. Et tips til foreldre: Ha tannglass og tannkost lett tilgjengelig i nærheten av spiseplassen, blir det langt unna/flere trapper, blir gode intensjoner lett torpedert.

LES OGSÅ: 107 år med kostbar tannpine

Og tips til snille foresatte: Før godteriposen er det lurt med en puss. Det blir ikke hull i ei tann som er ren! Klebrige, sukkerholdige godterier er verst, brunosten bærer mye skyld, gunstigst er ren melkesjokolade med mye kakao. Kakaoen reduserer syreproduksjon. Når politikerne nå vil innføre gratis tannbehandling, er det samfunnsøkonomisk viktig at alle bidrar med det en selv kan: Nemlig god munnhygiene!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe