Innleggsforfatteren vil ikke sitte stille og se på at Nordmøre forsvinner til Trøndelag. Hun vil at Nordmøre tar et jafs av Trøndelag.  Foto: Privat

Nordmøre må ekspandere nordover!

I stedet for at Trøndelag tar jafs etter jafs av Nordmøre, må Nordmøre ekspandere nordover! Møre og Romsdal må her komme på offensiven, ikke promenere defaitisme, depresjon og tapsholdning – der det drømmes om å bli kårkailler i Trøndelag! Kart fra 1000-tallet og fra 1500-tallet viser at Nordmøre den gangen rakk helt opp til Steinkjer. Fra Agdenes og nordover, inkluderte yttersida av Fosen. Navnet på gamle kart er skrevet på latin: Normoria.

LES OGSÅ: Kommunene har snakket om det i årevis. Nå skal folket si om de ønsker å bli trøndere

Dagens Nordmøre burde kunne inkludere Frøya, Hitra, Heim og området videre opp til Agdenes – innløpet til Trondheimsfjorden. (Trøndelag kan få beholde ytre Fosen.) Slik ville denne store sjømatproduserende regionen bli forent – og ideen om lakseslakteri, røkeri og pakkeri ved flyplassen i Kristiansund kunne virkeliggjøres.

Over her jeg bor på Glærum i Surnadal, går hver dag i 13-tiden, flyet Dubai -New York. Det går altså en «sky-highway» rett over her – det er bare å kjøre opp lakseflyene og ta dem ut til markedene! Kort sagt: Møre og Romsdal bør ta på seg sine frierføtter og få sitt gamle land til å vende tilbake til Normoria! Hepp-Hepp! Kom heim! Kom heim! – til Normoria!

LES OGSÅ: - For mye bråk med møringene

Sunnmøre bør også kunne utvikle en lignende sjømatproduserende region rundt Nordøyane, som nå har fått tidsmessig vei – og slik sende sine sjømatfly opp i «sky-highwayen»! Møre og Romsdal ville da bli en tung region på alle måter. Trøndelag ville få en makker ved siden av seg – i stedet for en kårkaill på loftet. Bra for alle! På med frierføttene! Kom i gang!

LES OGSÅ: Kjøle, tufse greit å bli trønder

Og hva med Rindal? De får nå bare ligge der på vannskillet med ett bein i hvert bispedømme og i hvert fylke. Det er det de vil, være et Andorra i praksis, sin egen stamme med egen dialekt og ingen sjømatproduksjon. Fred være med dem.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe