Jeg var heldig som hadde lærere og foreldre som sto på, så jeg fikk fritak fra nærskoleprinsippet, skriver debattanten i dette innlegget i debattserien #minvalgkampsak.   Foto: PRIVAT

Mange jeg kjenner får frysninger av tanken på nærskolen


#min valg kamp sak

Politikerne har sine valgkampsaker. Hva er din? Send innlegg til debatt@adresseavisen.no.


#minvalgkampsak: fritt skolevalg

Å sikre fritt skolevalg for elever i videregående skole er etter min mening en av de viktigste kampene innenfor utdanning i den pågående valgkampen. Ett raskt søk leder meg til mange artikler mot fritt skolevalg, og jeg reagerer på hvor skjevt denne saken fremstilles. Det sies at fritt skolevalg bare er bra for de skoleflinke. De er redde for at flinke elever skal komme og ta nærskoleplassene til dem som ikke kommer inn noe annet sted. Det fremstilles som skoleeliten mot skoletaperne - og da vet vi jo alle hvem vi heier på! Så enkelt er det imidlertid ikke, for egentlig dreier det seg mest om to ulike typer skoletapere.

Valgdebatt: Unge stemmer i Trøndelag: Følg NRK og Adresseavisens valgdebatt med unge politikere og engasjerte velgere direkte fra Nord universitet i Levanger på adressa.no, NRK 1 og nrk.no torsdag 26. august kl. 12:30

LES MER AV SAMME DEBATTANT: Dette var mitt livs beste valg

Jeg var selv ett offer for langvarig mobbing. Jeg var dårligst i nesten alle i fag, fag som jeg i dag har 5-ere og 6-ere i, takket være at jeg i 6. klasse fikk bytte skole og blomstret i et miljø som fremmet læring i stedet for å hindre det. Da jeg skulle over på videregående sto jeg i overhengende fare for å havne i samme klasse som mine tidligere mobbere. Og jeg var livredd!

Min historie er ikke unik: Jeg kjenner mange ungdommer som får frysninger av tanken på å gå på nærskolen. De prøver å unnslippe miljøer som de har vært i eller utenfor i nesten TI år! Jeg kommer fra en ganske liten by der «alle kjenner alle» og med en videregående skole som tilbyr studieforberedende. De fleste her går sammen med de samme barna fra barneskolen og ut videregående. Så hvis du er som meg, da, og faller utenfor dette miljøet allerede på barneskolen, hva gjør du da?

#minvalgkampsak: Bli med i debatten!

Jeg var heldig som hadde lærere og foreldre som sto på, så jeg fikk fritak fra nærskoleprinsippet. Det var ikke enkelt, det skal sies. Ikke alle er like heldige og må da fortsette i et mulig skadelig miljø de desperat har prøvd å unnslippe. Mange av dem dropper ut, ender på NAV allerede i ung alder og kommer seg aldri ut i arbeidslivet. Og de som gjør det, er frarøvet muligheter de fleste av oss tar for gitt – en lys fremtid med utdanning og en jobb de ønsket seg. Den siste kampen var det altså mobberne som vant.

Hjemme hos meg snakket vi tidlig om videregående i nabofylket, og for min del førte det til høy motivasjon for å jobbe godt på ungdomsskolen. Snittet på skolen jeg ville til var høyt, men hvis jeg jobbet hardt ville jeg kunne klare det – med fritak fra nærskoleprinsippet, selvfølgelig. Skal det heller ikke være noen belønning for å sitte i timevis med matteleksene på ungdomsskolen?

LES OGSÅ: La meg velge selv

Å kunne ta egne valg er en av de tingene som definerer at man begynner å bli voksen. Vi blir oppfordret til å bli uavhengige og selvstendige, men får ikke lov å ta så grunnleggende valg som hvor vi skal oppholde oss store deler av dagen vår. De fleste 16-åringer vil oppleve det som tryggest å gå på nærskolen sin og velger nettopp den. De ungdommene som velger annerledes, er elever som ofte har tungtveiende grunner til å ønske seg bort. Skal vi virkelig ikke la dem få ta dette valget selv?

Som med de fleste valg har man alltid en tapende side, men dette dreier seg altså ikke om en sterk gruppe mot en svak. Jeg vil at man skal huske den andre gruppen, de som vil falle utenfor utdanningsløpet hvis de ikke får mulighet til å komme seg unna, de som kanskje har et enormt utappet potensiale, som da vil gå til spille. Ungdommer som trenger å få vise at de kan, som blir sterkere av å få lov til å prøve, og som – hvis de får lov - kanskje blir den neste utdanningsministeren.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe