Uten et noenlunde stabilt klima – og uten intakt natur – så finnes det ikke grunnlag for menneskelig sivilisasjon som vi kjenner den på vår felles jordklode, skriver MGDs T0mmy Reinås i dette .  Foto: Adresseavisen

Men, men - det hjelper da ikke hva lille Norge gjør ?

Men, men – det nytter jo ikke hva vi i lille Norge gjør i forhold til olje? Jo, det nytter. Det nytter at Norge stopper å lete etter olje, og det nytter at Norge planlegger å stoppe å koke kloden som verdens syvende største oljeeksportør. Men, men – vår olje er jo renest i verden den? Nei, det er den ikke. 97 prosent av utslippene kommer når man tenner i oljen. Olje er olje. Så enkelt. Men likevel så vanskelig å erkjenne.

LES OGSÅ: Jeg er livredd, men aller mest sint på feige politikere

Men, men – det er jo ikke realistisk når Kina gjør sånn og sånn! Jo, det er realistisk. Husk at det bor om lag dobbelt så mange i Kina som det bor folk i Europa. Likevel har Europa historisk sett sluppet ut CO₂ mer enn det dobbelte av Kina. Vi må starte med oss selv. Det er den rike del av verden som bruker Kina som sin store fabrikk. Kina er ikke verstingen historisk sett – det er oss selv.

Men, men – hva skal vi da leve av – dere er jo ikke realistiske! Jo, alt annet enn å slutte å koke kloden er galskap satt i system. Om man tror at man skal hjelpe kloden ved å koke den enda litt mer, så bør man egentlig spørre seg selv: Er jeg i en fornektelse? Og, Norge har alle forutsetningene til å leve det gode liv – også etter olja. Vi har faktisk de beste forutsetningene på denne kloden? Vi er privilegerte. Vi kan klare dette – for å bevare friheten, velferden og tryggheten til de som skal arve kloden. Vi skal leve av alt annet enn det som skader klima og natur.

LES OGSÅ: Ny FN-rapport ryster verden

Men, men – dere i MDG er jo for radikale og ekstreme! Nei, alt annet enn å ta vare på vårt klima og vår felles natur – det er det som er ekstremt. Om du tenker deg godt om, så er grunnlaget for alt liv – også våre egne liv – naturen og klimaet. Uten et noenlunde stabilt klima – og uten intakt natur – så finnes det ikke grunnlag for menneskelig sivilisasjon som vi kjenner den på vår felles jordklode.

LES OGSÅ: Global oppvarming fremstilles som «sydentilstander»

Men, men – hva skal de som jobber med olje, jobbe med da? Det er det minste problem av alle problem. Sist 50 000 norske oljearbeidere mista jobben over natta – for noen år siden – så var alle i jobb igjen innen et års tid. Steinalderen tok ikke slutt – fordi vi gikk tom for stein – men fordi vi fant smartere måter å gjøre ting på. Dette vil også skje med oljealderen. Ikke fordi vi pumper opp den aller siste oljedråpa på norsk sokkel, men fordi vi etter hvert forstår at det ikke er klokt å koke kloden. Det er faktisk det aller dummeste vi kan fortsette å gjøre.

Men, men – det enkleste er jo å gjøre ingenting.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe