Illustrasjonsbilde: Bading på Øysand tidligere i sommer  Foto: Christine Schefte

Global oppvarming fremstilles som «sydentilstander»

«Syden i Trøndelag». «De neste par dagene blir det fint å bade». «Trøndelag og Nordland vil konkurrere om de høyeste temperaturene». «Sommeren er tilbake for fullt!»

Trøndermediene kan melde sydentilstander og god stemning i et temperaturen nok en gang bikker 30 grader. Men godværet har en bakside. Selv om en og annen varm dag ikke er så rart, er sannheten om det norske klimaet at det blir varmere, våtere og villere i takt med klimaendringene. For samtidig som den ene journalisten skriver om det «deilige» været», skriver den andre om ekstremvær. Forskerne varsler full klimakrise.

Jeg elsker å bade og synes selvfølgelig det er deilig med en god sommer. Men vi lever i en tid med klimakrise hvor vi ser stadig flere tegn på at vi koker kloden.

Les flere debattinnlegg om klima her!

Året jeg ble født, 1998, var det varmeste noensinne registrert. Men siden har den varmerekorden blitt slått 19 ganger. 2011-2020 var det varmeste tiåret noensinne. Verden har allerede rukket å bli 1 grad varmere. Juni i år var den varmeste måneden noensinne i Midt-Norge.

Slike varmerekorder rapporteres som om det var den nyeste tiden på 50-mila til Northug. For meg, hvor hele min levetid har vært og kommer til å bli definert av global oppvarming, er det provoserende å se denne utrolige lettbeintheten i media over hva som skjer med klima.

Også norske medier har ansvar for å løfte blikket litt. Forskerne rapporterer at vi er forbi selv «worst case»-scenarioer for utslipp, polarisen forsvinner i rekordfart og i Nord-Amerika har hundrevis dødd av hetebølger de siste ukene. I Nord-Amerika har hundrevis dødd av hetebølger de siste ukene.

Enorme områder i både Canada og USA står i brann som følge av ekstremtemperaturene. Veier kollapser, togskinner krøller seg og trikkekabler smelter bokstavelig talt bort i varmen. Sørøst-Europa koker, og i Hellas er varmen så intens at folk blir bedt om å holde seg inne. Det holder ikke å skrive litt om klimakrisa den ene dagen, hvis man ikke setter værtrendene i sammenheng med global oppvarming.

- Trøndermediene kan melde sydentilstander og god stemning i et temperaturen nok en gang bikker 30 grader. Men godværet har en bakside, skriver Nora Selnæs fra MDG Trøndelag. Klimaforskerne er tydelige: knuste varmerekorder skyldes rask global oppvarming og hetebølgene i Nord-Amerika ville vært umulig uten klimaendringer. Dersom globale klimagassutslipp fortsetter å øke hele århundret, vil gjennomsnittstemperaturen i Norge øke med 4,5 grader innen 2100.

«Sydentilstander» ala 2021 er altså enorme skogbranner i Italia og Frankrike som over 8000 brannmenn kjemper for å slukke. Med klimaendringer vil temperaturene bli så ekstreme er det ikke lenger snakk om «godvær» - men tørkesommer, skogbranner og dødsfall - også her i Norge.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Varme somre er digg når det er 30 grader, ubehagelig når det er 40 og dødelig når det er 50.

Mens de voksne koser seg med fine badetemperatuerer så må badeglade barn og ungdom, som NRK og Adressa pynter artiklene sine med, kanskje leve i en verden som er 4-5 grader varmere enn i dag.

Å fremheve sydentemperaturer i Trøndelag som uproblematisk og positivt, når det er store dødelige naturkatastrofer i andre land og verden er på full fart mot å bli mange grader varmere, blir rett og slett fordummende. Nå må media reise seg fra solsengene og ikke framstill klimakrisa som diggere vær, men ta de folka som rammes av naturkatastrofer på alvor.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe