Oslo 20190301. Illustrasjonsbilder: Hatefulle ytringer på datamaskin. Kvinne. Modellklarert Foto: Gorm Kallestad / NTB  Foto: Gorm Kallestad

Ytringsfrihet, netthets og journalistisk heksejakt

Er vi i ferd med å kneble vårt demokrati? Er vi på vei mot et samfunn der mange velger bort politikken av redsel for hva en eksponert posisjon kan føre med seg?

Jeg kjenner flere oppegående, reflekterte, samfunnsengasjerte og politisk engasjerte personer som velger å stå utenfor politikken fordi de ikke ønsker en eksponering som kan resultere i personlig hets. Jeg er redd for at samfunnets eskalerende tilbøyelighet til netthets og journalistisk heksejakt, som angriper mennesket og ikke saken, er en fare for vårt demokrati.

LES OGSÅ: Trusselen mot demokratiet

Hva går samfunnet glipp av? Jo, et allsidig utvalg av befolkningen som ønsker det beste for landets innbyggere. Tro det eller ei, men det er faktisk slik at alle partifarger jobber for det de mener er til det beste for landets innbyggere.

- Kjemp for det du tror på, men husk å skille mellom sak og person, skriver Irene Hammer (Sp). 

For å opprettholde et godt demokrati behøver vi mangfold og likeverd fra alle ulike samfunnslag. Norge trenger politikere med beina godt plantet på jorda, og som vet hvordan det er å være et «vanlig menneske» i en «ordinær jobb». Vi må ikke komme dit at det kun er de som er «skolert til å være hardbarka» som vil ytre seg og drive med politikk.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Så kjære medmennesker, politikere, nettroll og journalister. Det er mitt ønske at dere i større grad skiller mellom sak og person. Ytringsfrihet vil nesten alltid føre til uenighet i sak. Om du er uenig, angrip saken og ikke personen. Ikke gå til angrep på en persons utseende om du er uenig i sak, og ikke le av de som har andre meninger enn deg. Bruk din ytringsfrihet og din verbale kondisjon til å angripe saken.

Hva tjener det samfunnet at folk som bruker sin ytringsfrihet mottar hatefulle og truende tilbakemeldinger? Jo, et snevert mangfold og mangel på likeverd.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Vi har alle et ansvar - både jeg og du. Ansvar for god mellommenneskelig oppførsel, og ansvar for å gå foran med et godt eksempel for oppvoksende generasjoner. Kjemp for det du tror på, men husk å skille mellom sak og person – også i en hektisk valgkamp!

God valgkamp og godt valg!

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!