Hege Bae Nyholt og Maren Njøs Kurdøl i Rødt mener at fremtidens verdiøkning bør tas ut i fritid, ikke lønn.   Foto: Privat

Mer fritid, sånn at alle har råd til det!


Arbeidstidsreduksjon, fire dagers uke, seks timers normalarbeidsdag, kjært barn har mange navn. Men essensen fanges ganske greit opp i overskriften til Adresseavisas kommentator Synnøve Vereide: det gode liv: mindre jobb og mer fritid?

LES OGSÅ: Når omsorgen er i krise

LES OGSÅ: KOMMENTAR: På Island har et forsøk med firedagers arbeidsuke blitt omtalt som en «enorm suksess».

Rødt er glade for at temaet kommer på banen og det er nå enda mer aktualisert etter Islands vellykkede forsøk med kortere arbeidsuke. Det er ikke lenge siden 8-timersdagen hadde 100 års jubileum. På de 100 årene har vi blitt stadig mer effektive. Vi produserer mye, mye mer verdi, men vi jobber like lenge. Så hva har skjedd med de ekstra verdiene? De har blitt til høyere overskudd, større private formuer, mens dels også høyere lønn. Og det igjen fører til høyere forbruk.

Når vi nå snakker om å ta ut fremtidens verdiøkning i fritid og ikke lønn, så er ikke det bare bra for mennesker som får mer tid, men også for en jordklode som snart bukker under av menneskers overforbruk.

LES OGSÅ: DEBATT: Barna mine går i 1. mai-tog. Og i år er det viktigere enn på lenge

I sin kommentar skriver Vereide at både Rødt, SV og MDG ønsker en arbeidstidsreduksjon. Da kan det være verdt å merke seg at partiene har litt ulike innganger. Rødt ønsker, i motsetning til MDG, at kortere arbeidsdag skal kompenseres med lønn. Det vil si at ingen skal gå ned i inntekt i bytte mot mer fritid, men at fremtidens lønnsvekst byttes ut med mer fritid. For spesielt damer, som jobber deltid i dag, er dette viktig. Mange damer jobber i tunge yrker og har verken tid eller hele til å jobbe fulltid. De betaler nå prisen i form av mindre økonomisk selvstendighet og lavere pensjon. Derfor må en eventuell sekstimersdag skje med full lønnskompensasjon.

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Så er kanskje du eller noen du kjenner i den situasjonen at dagens inntekt er lav. Mange har en inntekt som gjør at det er vanskelig å få det til å gå rundt. Disse må få lønnsøkning selv om vi går inn for å redusere arbeidstiden. Det kan skje gjennom omfordeling. Litt mindre luksusforbruk for de på toppen, litt mer å rutte med for de som trenger det.

Selv om vi er stadig mer effektive så har velferden og fellesskapet blitt bygget ned i mange år. Nå er det på tide å løfte frem noen gode og offensive reformer for fremtiden! Kortere arbeidstid er en sånn reform! La oss ta eierskap over verdiskapingen vår og kreve mer fritid i fremtiden. Det er bra for både naturen, kvinner (og menn) i deltidsyrker, arbeidsfolk og familier!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!