Debattanten synes kvinnehelter på sokkel er litt gammeldags. Hun vil heller ære hverdagsheltene.  Foto: Adresseavisen

La oss få skulpturer av slik de fleste av oss er

Vi er selvsagt positive til debatten om kvinneskulpturer i byrommet, for å ære. Men stopp opp og tenk over om fremheving av kvinner, for det meste er gammelt uttrykk, å sette noen på sokkel. Denne måten å ære, slik vi ser det er gjort i kunsthistorien, er ensidig dyrking av enkeltmennesket: Militære til hest.

LES OGSÅ: Trondheim trenger flere kvinner på sokkel

Det står alltid noen rundt fremgangen til et menneske. Ofte organisasjoner og foreninger. Alle disse «grå og anonyme» som aldri blir fremhevet, men som har bidratt. Skal det være et kvinneperspektiv, så la oss få kunstneriske ny-uttrykk.

LES OGSÅ: Derfor har Hjallis og kong Sverre fått rosa skjørt

Med mange hodeprofiler, med kvinner i arbeid og gjerning. De mange. De som holder hjulene i gang i 2021. Jobb, familie, frivillig innsats. Transport. De gode, enslige og skilte. Lærerne og barna og ungdomsarbeidere, helsefolket, rollemodeller, som står på til de stuper. La oss få vegger. Skulpturer i rundkjøringer. Slik flesteparten av oss er.

Hør podkasten Kampen om Trønderbenken. I dag Linda H. Helleland

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook