Elin Indergård, rektor ved Lånke skole  Foto: Privat

Jeg beklager, men jeg får det bare ikke til!

Denne teksten var publisert som et Facebook-innlegg. Gjengis her med tillatelse.

Jeg beklager! Til lederne som betrodde meg jobben som skoleleder. Til flotte og gode ansatte som tok i mot meg med åpne armer. Til dere som lojalt har fulgt opp kommunens og mine påbud og påminnelser om renhold og økt tilsyn, endring i arbeidsoppgaver, raske skifter og økt arbeidsbelastning i et særdeles krevende arbeidsår. Til dere som har vært der, uavhengig smittetrykk, hver dag og hver kveld- alt til det beste for elevene våre. Til det beste for alle de flotte barna som trenger å bli sett av en voksen- av akkurat deg, hver eneste dag. Til det beste for de av elevene våre som trøbler med livet sitt, med skolen og med mammaer og pappaer som ikke får det helt til selv om de gjør sitt aller beste.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Jeg beklager til alle de nydelige elevene som kommer løpende for en klem selv om det er korona, som forteller bobiltur med mormor og morfar, telttur med familien, og om lillesøster som er sååå slitsom, men som de likevel elsker over alt på jord.

Jeg beklager til deg som føler at de andre i klassen ikke liker deg så godt og opplever at klassekamerater snur ryggen til. Jeg beklager hvis læreren ikke ser det, selv om det viktigste for læreren din er at akkurat du skal ha det bra.

Jeg beklager til deg som strever med bokstavene og lesingen og tallene og som egentlig skal få intensivkurs for å få deg på rett kjøl. Det er ikke mulig å få det til nå, for det er ingen ledige lærer som kan gi deg det kurset. Men hvis du venter to år eller kanskje tre, kan du kanskje få spesialundervisning siden du mister så mye på veien. Men jeg beklager at du ikke kan få hjelp akkurat nå når du trenger det.

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Jeg beklager til deg som bærer på vonde hemmeligheter og til deg som er redd. Jeg kan ikke love at du kan sitte i fanget til læreren for å få trøst neste skoleår, for fanget til læreren vil sjelden være i ro. Og jeg kan ikke love at på akkurat det tidspunktet når du tør å åpne opp og fortelle om hvordan du har det, så vil noen ha tid til å høre på deg siden læreren er alene i klassen og underviser om verb og substantiv.

Jeg beklager! Jeg kan ikke love alle et trygt og godt læringsmiljø. Du som trenger spesialundervisning skal få det du trenger. Jeg håper jeg skal klare å oppfylle lærernormen, men da må ikke PPT tilrå en eneste time til med spesialundervisning før neste budsjettår.

Jeg beklager! Jeg har snudd hver en stein, jeg har tenkt på hver og en av mine gutter og jenter som trenger det lille ekstra, jeg har tenkt på alle mine ansatte og hvordan jeg kan få mest mulig ut av hver enkelt. Jeg har tenkt på hvordan jeg kan gi alle elevene og klassen deres et trygt og godt læringsmiljø på skolen. På hvordan jeg kan gi ansatte et godt arbeidsmiljø med tilstrekkelig kompetanse til å hjelpe de elevene som har det vanskelig og som kan true, slå og sparke når livet deres går i oppløsning. Jeg har tenkt og tenkt, men jeg klarer ikke lenger å finne løsningen. Jeg har fortalt, oppsummert og konkretisert for å skape forståelse, men jeg har ikke klart å nå gjennom. De som bestemmer mer enn meg prioriterer annerledes. For dem er ikke mine gutter og jenter viktigst. De teller timer med spesialundervisning og antall elever og snakker om lærernorm. Men mine gutter og jenter spør ikke etter en minimumsløsning. De spør etter gode, trygge og empatiske voksne med ulik bakgrunn, og de har jeg råd til så altfor få av.

Jeg beklager til dere alle! Jeg elsker jobben min, alle de fine elevmøtene hver dag og de flotte ansatte på skolen min, men å ha ansvar for hver og en av dem innenfor de rammene som er gitt er blitt så vanskelig. Jeg trenger å vite at mine elever er trygge og har det bra for å sove godt om natten, og akkurat nå sover jeg ikke.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!