Hvorfor aksepterer NRK ukritisk disse mennenes versjon? Det er de aller færreste overgrepsdømte som i ettertid vil si: Jeg visste det var galt, og jeg ser konsekvensene, skriver de to debattantene.   Foto: Faksimile fra NRKs nettsak

Uskyldige overgripere og uberørte ofre?

NRK har i et stort graveprosjekt gjennomgått nesten 2000 overgrepssaker mot barn. Derfra velger de å løfte fram unge overgrepsdømtes perspektiv uten å belyse seinvirkningene for de som blir utsatt for dem.

Hvorfor aksepterer NRK ukritisk disse mennenes versjon? Det er de aller færreste overgrepsdømte som i ettertid vil si: Jeg visste det var galt, og jeg ser konsekvensene. I likhet med de som utøver vold eller kjører i fylla, så vil det vanligvis finnes unnskyldninger. Jeg er ikke en overgriper - det var jo frivillig. Jeg er ikke voldelig - dere får jo ikke bank hele tiden. Overgrep er alltid noe verre enn det en selv har gjort. Vi forventer mer av NRK, de har et journalistisk samfunnsoppdrag som går ut på å belyse alle sider av viktige saker.

LES SAKEN HOS NRK: Unge menn dømmes for å ha sex med kjæresten under 16 år

Selv om statsadvokat Unni Sandøy er sitert på at «All forskning viser at en på 14 år ikke fullt ut forstår konsekvensene av å involvere kroppen i sex,» så legger NRK fram et 15 år gammelt offers eget utsagn om at det ikke var et overgrep som «bevis» i artikkelen. Hun var 14 og han var 20 da det startet. Nå venter hun på at han skal komme ut av fengsel.

Det er åpenbart for leseren hvem hen skal holde med her:

«Selv om sexen var frivillig, var han den skyldige. En seksualforbryter. Dommen vil følge ham resten av livet.»

Sidsel Fjelltun (t.v.), psykolog ved Oslo universitetssykehus og Ida Eliassen-Coker, sjefredaktør i ALTSÅ, står sammen bak dette debattinnlegget, der de kritiserer NRKs journalistikk.  

Men vi kan ikke holde med de unge domfelte. For vi vet hva det koster på den andre siden. Den ene av oss vet det fra behandlingssiden, den andre fra egen erfaring. For mange som har blitt utsatt for denne typen lovbrudd, vil det også følge dem resten av livet. I form av en lang rekke helseutfordringer, alt fra psykiske helseproblemer av lettere art til overvekt, rus, selvmord og tidlig død.

Selv sitter jeg, Ida, og bekymrer meg for alle jentene som kommer i kontakt med mannen som utnyttet meg som 15-åring. Mannen var rundt ti år eldre enn meg, og han var tydelig opptatt av hvor ung jeg var. Jeg merket at det var det som var interessant ved meg. Hvis NRK hadde spurt meg den gangen, om jeg var offer for et overgrep ville de fått et kontant nei. Jeg opplevde det ikke som et overgrep og jeg vurderte ikke å anmelde ham. Det tok mange år før jeg innså at så mange av mine symptomer var senvirkninger av det som skjedde da jeg var et barn. Det er først nå jeg har gitt ansvaret tilbake til han som eier det. Det er først nå jeg kan fortelle dette uten å synes synd på meg selv eller å skamme meg over det.

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Det er ikke lov å ha sex med et barn under 16 år. Men samfunnets holdninger henger farlig langt etter jussen her. I vår erfaring er aldersforskjellene som beskrives i NRK-artikkelen noe som ofte tolereres rundt i Norge.

NRKs forsøk på å vekke sympati for overgripere kan i verste fall forsterke de utsattes skamfølelse. Ved å spørre en 15-åring om hun er utsatt for overgrep, fortsetter vi å legge ansvaret for grensesettingen på barnet. Nå er det på tide at vi som samfunn virkelig blir enige om hva som er greit, slik at ingen utsatte skal måtte føle at det er dem det er noe galt med.

Sandøy uttaler at disse sakene havner i «grenseland» fordi det er kjæresteforhold. Hun uttaler også til NRK at straffesaken blir det de opplever som overgrepet. Dette er et overraskende kunnskapsløst utsagn fra en statsadvokat, og det burde veies opp av en vurdering fra en ekspert på barne- og ungdomspsykologi.

«Mange skjønner ikke hva som kan bli konsekvensene for 14 - 16-åringene de har sex med, mener Sandøy.» Overgriperne er dessverre ikke alene om å ikke forstå hva de gjør. Her løper NRK de overgrepsdømtes ærend ved å belyse kun én side av spørsmålet, og de unngår slik mer ubehagelige tema: Hvorfor er det så vanlig med aldersskjeve forhold med unge jenter og halvvoksne menn? Hvorfor er det så lett for disse mennene å trekke på skuldrene og si at det ikke var farlig? Og hvorfor er det så lett for NRK å lytte til dem?

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!

Hei! Vil du svare på denne teksten? Send gjerne et debattinnlegg til debatt@adresseavisen.no. Vh, debattredaksjonen