Med sin ærlige og nærmeste brutale åpenhet gir TIX sitt bidrag i et alvorlig tema, skriver lederen i MOT.  Foto: NTB / Scanpix

Tix– bak pels, fjær og solbriller finnes en ung mann med stort MOT

Helt siden 70-tallet har jeg vært fan av Grand Prix. Jeg har drømt om å være Carola, sunget i hårbørsten med Bobbysocks og latt meg forføre av Alexander Rybak. De siste årene har jeg også latt meg irritere. En irritasjon rettet mot platte tekster og kroppsfikserte syngedamer og -menn kamuflert i pels, fjær og solbriller. Årets norske bidrag går tilsynelatende rett inn i denne kategorien. Men vent litt. Bak scenefiguren Tix skjuler det seg en ung mann med en sterk historie og en stor drøm. Og ikke minst, et budskap det er verdt å lytte til.

LES OGSÅ: Tix: Nå har jeg egentlig vunnet

Mitt forhold Tix er nytt. Ja, jeg har hørt navnet før og assosiasjonene går fort til russelåter og drøye tekster. Og for å si det med det samme, jeg tar sterkt avstand fra låter som tilsynelatende glorifiserer rus, vold og overgrep. Det interessante er at han tar avstand selv også. I et intervju med Dagbladet sier Tix, eller Andreas som han egentlig heter, at han ønsket å tøye grenser, ikke krysse dem. Som han sier: I russelåtene mine geiper jeg til deg fra andre siden av sandkassa, jeg går ikke bort og slår deg ned med spaden min.

Uansett, så må nok Andreas drasse rundt med russestemplet i sekken sin. I den sekken finnes det også mye mer. Åpent forteller han om livet med Tourettes syndrom. En sykdom som medfører ufrivillig rykninger, såkalte tics. En sykdom som førte til mobbing på skolen, og hvordan han håndterte den ved å ta eierskap til ticsene gjennom artistnavnet Tix. Hos Lindmo fortalte han om dette, og et liv med ensomhet, depresjon og selvmordstanker. Det ga meg frysninger da jeg skjønte hvor sterk og personlig låten «Jeg vil ikke leve» egentlig er.

LES OGSÅ: Tix: Jeg sang med hjertet

Med sin ærlige og nærmeste brutale åpenhet gir Tix sitt bidrag i et alvorlig tema. Temaet handler om psykisk helse, og kanskje det aller mest tabubelagte av alt; unge menn og psykisk helse. Dette er et tema vi i MOT er opptatt av. Det er del av vårt oppdrag med å forebygge samfunnsutfordringer som mobbing, utenforskap og psykiske vansker. Det gjør vi ved å styrke ungdoms robusthet, livsmestring og det Andreas har ekstra mye av – mot.

For tiden har vi i MOT ekstra fokus på betydningen av å ha en drøm. Andreas sin drøm var å komme til finalen i Melodi Grand Prix. Dit nådde han, til tross for mye i ryggsekken. Den historien er til oss alle. Derfor gjør jeg det motsatte av de norske kritikerne. De ga Tix terningkast 1. Jeg gir Andreas terningkast 6. Lykke til på lørdag!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe