Tar vi sportsfiskere virkelig så mye laksefisk at en redusering kommer til å hjelpe? Kanskje, men sannsynligvis ikke, skriver debattanten.  Foto: Privat

Fluefiskere skvises ut

På adressa.no på 19. mars kunne vi lese at Miljødirektoratet strammer inn laksefisket. «Sårbare bestander av villaks skal beskyttes mot overfiske, og derfor reduserer nå Miljødirektoratet laksefisket både til sjøs og i elver». Det er bra at sårbare bestander beskyttes og at alle deltar til å hjelpe laksefiske arter å overleve. Men nå føler jeg at sportsfiskere, særlig fluefiskere, blir en truet art og er på vei til å bli utryddet.

LES OGSÅ: Vi blir frarøvet store verdier når sjølaksefiske blir avviklet

Innstrammingen fører til at jeg, eller vi lidenskapelige fluefiskere ikke kan fiske i fjord og hav når naturen stenger vann som er blitt for hardt. Å vifte med en fluestang er synonym for «ørretfiske», og dermed bannlyst fra fjord og hav i stadig lengre perioder. Men nok om det. Tar vi sportsfiskere virkelig så mye laksefisk at en redusering kommer til å hjelpe? Kanskje, men sannsynligvis ikke, dermed blir sportsfiskere ofret på alteret av symbolpolitikk.

LES OGSÅ: Kan villaks- og oppdrettsnæring leve side om side?

Vi må starte der problemet ligger, hos bedrifter med stor handlefrihet og heltestatus i norsk økonomi, og tvinge dem til å handle bærekraftig. Om de ikke vil eller ikke blir pålagt å drive bærekraftig, er det kun en ting som hjelper: Ta dem der det gjør vondt, i lommeboka deres! Stopp å handle produkter fra syndere og velg bærekraftige alternativer, laksefiskene som går i det frie, takker deg!

LES KRONIKKEN: Sjølaksefiskerne fratatt dem hevdvunne rettigheter til å utøve sin næring.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe