I 2022 er det ikke sikkert Adrian fra Bindal står på festivalarrangørenes liste. Det er mange som har det akkurat som meg i dag. Vi er lurt av kulturministeren, skriver innleggsforfatteren.  Foto: NTB / Scanpix

Jeg føler meg lurt av Abid

Jeg vokste opp med Karius og Baktus som stadig ropte «Ikke gjør som mora di sier, Jens». Nå ropes det fra hele kulturbransjen «ikke gjør som Abid sier». Jeg var så dum at jeg gjorde det. Helt fra jeg var liten har jeg drømt om å synge og spille. Jeg var ikke spesielt skoleflink, men takket være en lærer som så meg og som ga meg trua på meg selv, turte jeg å leve ut drømmen min.

LES OGSÅ: Kulturministeren vil kreve tilbake pengene

Etter å ha deltatt i X Factor, The Voice og Melodi Grand Prix, fikk jeg muligheten til å delta i Stjernekamp høsten 2019. Det var en stor boost for min artistkarriere, og jeg ble kontaktet av festivalarrangører som ville ha meg til sine festivaler i 2020. Så kom koronaen. Staten stilte prisverdig opp med en kompensasjonsordning i fjor. Det var en strålende ordning for artister som var etablerte.

LES OGSÅ: Det er naivt å tro at vi ikke kan få «koronaprofitører» i kulturen, mener Ottar Michelsen.

For meg som ikke var etablert, og dermed ikke kunne vise til inntekter fra tidligere år, ble det null i kompensasjon. Allikevel var det verste at jeg ikke fikk stå på scener rundt i landet og treffe publikum som så meg på TV høsten før. «Kjendisstatus» er ferskvare. I 2022 er det ikke sikkert Adrian fra Bindal står på festivalarrangørenes liste. Det er mange som har det akkurat som meg i dag. Vi er lurt av kulturministeren.

LES OGSÅ: Så mye koronastøtte har kulturaktørene i Trøndelag søkt om

LES OGSÅ: Arrangerer over 350 konserter i året- nå stenger de dørene for andre gang i år

I den vanskelige tida vi alle har stått i, har Abid Rajas optimisme vært vårt eneste halmstrå. Når både statsministeren og helsetoppene har bedt hele Norge holde seg hjemme, har kulturministeren bedt kulturbransjen om å arrangere konserter og vise film. Jeg var en av dem som trodde på Abid, da han med utestemme lovde at regjeringen stiller opp for kulturbransjen.

I februar dro derfor jeg, bandet mitt og crewet på en miniturné. Da med trygg forvissning om at det kommer støtte i regjeringens varslede stimuleringsordning. I går fikk jeg avslag på seks av sju gjennomførte konserter. Det står ingen ting om hvorfor jeg fikk avslag. Det står at avslaget er basert på søker, geografi og sjanger. Til det første har jeg ikke fått støtte tidligere. Hva som er feil med geografien i Midt-Norge er umulig å vite.

Sjangeren min er det sikkert flere meninger om, men når musikken min kan fremføres på Steinkjer med stimuleringsordning, er det vanskelig å forstå hvorfor jeg ikke kan gjøre det i Mosjøen eller på Melhus. Nå er jeg bare fortvilet. Fortvilet over å ha fått med meg kompisene mine i bandet på dette. De trodde også på Abid. Med ei stor ubetalt regning etter disse konsertene tør jeg ikke å fortsette på turneen. Heldigvis har jeg flotte folk rundt meg, som heier på meg. Abid skal ikke få ta knekken på min barndomsdrøm!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe