Når OBS i stedet for å øke tilgjengelighet, bruker millioner på å fjerne dem, skjønner man at kunder i rullestol er en ukurant vare, skriver Anne Marie Sandvik.  Foto: Rune Petter Ness

Farvel til medlemskap, lørdagshandel og venninnetreff på OBS

OBS Lade var den første og eneste matbutikken på 60-tallet hvor rullestolbrukere kunne handle på egen hånd. Dette har de til og med fått pris for av Norges Handikapforbund (NHF). I dag har de fortjent en kaktus. De har fjernet så mye tilgjengelighet at rullestolbrukere er avhengig av assistent hvis de skal handle matvarer på OBS. Først ble selvbetalingsterminalene skiftet. De gamle kunne jeg betjene uten hjelp. I de nye terminalene må jeg ha hjelp av betjeningen fordi det er umulig å rekke bankkortleseren. Til og med bankkoden måtte jeg overlate til betjeningen.

LES OGSÅ: Rullestolrampa har stått til pynt i 32 år

Nå har OBS montert ca. 100 skap med glassdører som gjør det umulig for rullestolbrukere å rekke varene. Dørene som i åpen tilstand blir stående rett ut i rommet, gjør det umulig å komme inntil for å nå varene uten å knuse døren. Skyvedører, eller hengsler som lar døren åpnes 180 grader, hadde løst problemet.

«Du må bare spørre om hjelp», får jeg høre. Å finne en betjent som er ledig, er ikke enkelt. Det hjelper ikke at betjeningen er hjelpsom og hyggelig når man må gjenta leteaksjonen opp til 5–6 ganger i løpet av en handlerunde. Hvorfor må emballerte varer som eggekartonger, melkekartonger og grønnsaker pakket i plast, plasseres bak glassdører, mens frukt og grønnsaker som epler, pærer og purre uten emballasje ligger utildekket?

LES OGSÅ: Ventet fire og en halvtime på syketransport

Jeg forventer ikke at alle varer skal ligge tilgjengelig. Jeg har ingen problemer med å be nærmeste kunde om hjelp til å ta ned noe fra øverste hylle. Men når OBS i stedet for å øke tilgjengelighet, bruker millioner på å fjerne dem, skjønner man at kunder i rullestol er en ukurant vare. Og med regjeringens nei til å ta «FN konvensjonen for funksjonshemmedes menneskerettigheter» inn i norsk lov, blir det fritt fram, og vi kan forvente mer av det samme.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe