Foto: Morten Antonsen

Om snikere på bussen

AtB gjør en viktig jobb. Å passe på at passasjerene betaler, er en nødvendig del av den jobben. Min sønn bruker buss hver dag til skole og har periodebillett som fornyes hver måned. Dagen etter vinterferien var det kontroll ved første stopp etter ombordstigning. Han hadde en periodebilletten som nettopp var utgått og ble ilagt gebyr mens han forsøkte å fornye den i appen.

LES LEDEREN: Sniker du på bussen, svikter du fellesskapet

LES OGSÅ: Vektere har blitt løpt ned og slått

Det lar seg lett etterprøve at han har hatt periodebillett så lenge han har gått på skolen. Billetten belastes mitt kredittkort, så han har selv ikke noe å spare på å ikke kjøpe billetten. Det er også slik at han siden han er for ung til å ha eget kredittkort, var han avhengig av at jeg sender ham CCV-kode på SMS for at han skal kunne fullføre kjøpet. Min sønn har aldri hatt til hensikt å snike på bussen, så vi klagde på dette gebyret. Her er svaret fra AtB:

LES OGSÅ: Må enten kutte busstilbudet med 50 mill. eller øke klimautslipp: – Som å velge mellom pest eller kolera

«På generell basis kan vi opplyse om at alle klager utelukkende vil bli behandlet på bakgrunnen av den objektive dokumentasjonen som foreligger. Det betyr eksempelvis at AtBs saksbehandlere sammenligner bussens GPS-logg opp mot tidspunktet billetten ble kjøpt. Hadde man ikke billett klar før bussen lukket dørene og forlot holdeplassen vil man ikke få medhold i klagen. Det fremkommer klart av AtBs transportvedtekter at det er den reisendes ansvar å ha gyldig billett klar før påstigning».

LES OGSÅ: Flere ruteendringer for AtB – se lista her

Som forbruker opplever jeg AtB som en monopolist som dikterer betingelsene og selv håndhever sitt eget regelverk. I monopolistens verden er det eneste relevante hvorvidt billett er klar før bussen lukket dørene. Resultatet er at passasjerer med ærlige hensikter gjøres til snikere. Når AtB sier de er opptatt av folks holdninger, bør de ikke glemme at de selv er med å påvirke folks holdninger til dem.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook