Disse argumentene er det siste kvinnebevegelsen trenger, det er akkurat det en har kjempet imot, skriver Kaja Colin Borgersen Bojer.   Foto: PRIVAT

Transfobi er kvinnefiendtlig

De transfobiske holdningene vi ser sprer seg i det norske samfunnet en trussel mot kvinnebevegelsen. I angrepet sitt på transpersoner og våre rettigheter baserer transfober seg på god gammeldags sexisme. Voksne transmenn blir framstilt som små jenter som er blitt korrumpert og ødelagt. De forstår ikke selv hvem de er, og er ute av stand til å ta valg om egen kropp, de er ødelagte kvinner som må beskyttes mot seg selv og andre.

LES OGSÅ: Hvem skaper polarisering om kjønn?

Å se selverklærte feminister ty til en slik infantilisering og umyndiggjøring av personer de ser på som kvinner, er helt absurd. Man skulle tro man eksisterte i en verden, hvor kvinner måtte spørre mannen for å få tilgang på sine egne penger fordi de er så bløthjernede at de knapt kan kle på seg selv. Hva skjedde med kvinnefrigjøringen?

LES SIRI WAHL-OLSEN: Menn som føder barn og kvinner som gir sæd

LES GJERMUND GORSET: Amerikanske tilstander i kjønnsdebatten

Når det kommer til behandlingen av transkvinner, er det ikke noe bedre. Enten lener transfobiene seg på myter om skeive som farlige overgripere som vil dytte seksualiteten sin over på andre, eller så måles de mot umulige og selvmotsigende standarder. Transkvinner kritiseres ofte for å være for maskuline, de framstilles nærmest som monstre som aldri kan passe inn i de smale idealene for hvordan en kvinne skal være.

Eller motsatt, de blir sett på som for vellykkede i sin femininitet, som en del av kvinneundertrykkelsen fordi de opptrer som kvinnelige stereotypier. Å være for feminin er jo ikke bra, femininitet er jo tross alt noe patetisk, overfladisk og verdiløst. I begge tilfeller et det en reduktiv tankegang som bidrar til å øke presset på kvinner generelt, de må te seg på en viss måte for å ha legitimitet.

LES OGSÅ: Krigen mot Mor Norge

Disse argumentene er det siste kvinnebevegelsen trenger, det er akkurat det en har kjempet imot. Veien til frigjøring bygges ikke ved å undertrykke hverandre, slik skyter en seg selv i foten. Ingen er frie før alle er frie. Gledelig åttende mars.

Hei! Ønsker du å svare på dette debattinnlegget? Send svar til debatt@adresseavisen.no! Vh, debattredaksjonen

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe