Det er deg, meg, våre venninner, våre søstre og mødre det er snakk om! skriver Sanna Julié Rødsten Jacobsen, masterstudent likestilling og mangfold. På bildet er hun tre år, nå er hun 31.  

Gratulerer med kvinnedagen, du er rå!

Når jeg tenker på ordet styrke, tenke jeg på min mor og alle mødre. Løvemammaer som signalisere med mysende øyne at hvis de rundt oss behandler oss dårlig, vil de angripe. Fordi vi – som alle andre fortjener å bli behandlet bra!

Når jeg tenker på ordet kjærlighet, ser jeg for meg bestemødre som har knadd cirka en million porsjoner bolledeig og jobbet hardt (ikke dårligere enn, men ofte i bakgrunnen av menn). Kvinner som smiler kjærlig, og stryker oss over kinnet og klapper oss lett på håret mens de ser oss inn i øynene for å se om vi (egentlig) har det bra.

SE DEBATTEN: Ståle Gjersvold, Aurora Koteng og Berit Rian i debatt om kvinnelige toppledere: Jeg blir oppgitt, frustrert og utålmodig!

Når jeg tenker på å være uredd, tenker jeg på den andre delen av bestemødre som ga blanke i – på en god måte! Bestemødre som med glimt i øyet lot barnebarna får kjenne på at det var ok å være seg selv. Og hvis andre så rart på oss kastet hun på håret, blunka godt til oss, og dro ekstra på smilet!

Tar opp telefonen min og skal til å ringe kusina mi. Hun er kul og herlig, streng og myk på samme tid. Hun er soft som en svamp, men biter av deg hånda hvis du tror at du at det er ok å behandle henne eller de hun er glad i dårlig. Tenk at den rå dama er kusina mi.

Når jeg tenker vennskap, ser jeg for meg utallige venninner jeg har ledd og grått med. Vi har danset oss gjennom vinterkvelder, ledd oss i hjel av mislykkede jobbintervju, feiret seirer – og felt noen tårer over nedadgående forhold.

Som kvinner har vi reist oss sammen. Vi har sett på hverandre med beundring, gitt mentale nikk og fysiske klapp på ryggen. Vi har reist hendene i været av glede, vi har grått og tørket hverandres tårer. Vi kvinner, som menn – forstår at alle har sine ting på godt og vondt. Det viktige aspektet er – og forblir, at progresjon kun vil skje ved å få lov til å være oss selv, fullt å helt uten å presses av stereotypier av hva det vil si å være en kvinne.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Til alle gode menn, dere er helt fantastiske! Hvis jeg allikevel skal være helt ærlig, er det dama di jeg kler meg for, ikke deg eller de andre gutta. Når jeg danser, har jeg det fantastisk gøy med kompiser for dere er helt rå, men når vi kvinner går inn i noe som kan ligne på en anti-janteloven transe av dansetrinn og kjærlige blikk, eller gir hverandre velmenende komplimenter i jobbmøter fordi vi ser faktisk kompetanse, og hvor utrolig mye vi har å bidra med, det er da jeg trives, på ekte. DA, leker de store kvinnfolka!

Til slutt oppfordrer jeg alle dere fantastiske kvinner til å gi dere selv en velfortjent klapp på skulderen i dag. Når jeg tenker på dere, ser jeg for meg ordet forbilde, som trekker umiddelbare paralleller til kvinner i historien og kvinner i min nære omgangskrets som har jobbet for, eller som den dag i dag jobber for at vi kvinnene skal se potensialet vi innehar. Det er deg, meg, våre venninner, våre søstre og mødre det er snakk om!

Gratulerer med kvinnedagen, du er rå!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe!