Debattanten mener Maren Lundbys VM-gull i stor bakke er årets største seier for likestillingen.  Foto: NTB / Scanpix

Årets største seier for likestillingen

På onsdag var jeg på middag hos mine foreldre og fikk fiskegrateng akkompagnert med hopprenn fra Oberstdorf. Min far er 81 år gammel og hoppinteressert som få. Min mor og jeg ble stadig hysjet på under måltidet, men sjelden har vi tiet med mer glede: For det var Maren Lundby det dreide seg om, og hun vant gull. At min far var like entusiastisk over denne konkurransen som enhver hoppkonkurranse med menn, gjorde meg plutselig oppmerksom på hvilken prestasjon vi har sett fra Lundby, både i bakken og utenfor.

LES OGSÅ: Presenterte styre uten kvinner og omtalte kvinner i Forsvaret som «jenter»

Helt siden 2009 har kvinnene fått delta i OL og VM, men aldri i stor bakke. Ingen har kunnet gi en plausibel forklaring på hvorfor kvinner skulle nektes adgang. Lundby uttrykte i fjor at hun var drittlei av å kjempe for likestilling, hun ville bare hoppe på ski. Hennes trenere var redd for at den største stjerna siden Birger Ruud var i ferd med å miste motivasjonen. Norge og Lundby fortsatte likevel kampen og til slutt nådde de fram. Lundby hylles nå av sine konkurrenter, og hopprenn for kvinner er slept ut av skyggen. Dette er trolig den største likestillingsseieren så langt i 2021.

LES INNLEGGET: 8. mars: Stans regjeringens angrep på kvinners grunnleggende rettigheter

Min fars uforbeholdne interesse, «hysjing» og jubelrop gir håp om en lysende framtid for kvinner i hoppsporten. Min mor og jeg tier sjeldent uten protest, men denne gangen vekslet vi blikk og satt stille som østers mens vi hevet glasset og skålte for Maren Lundby, Anette Sagen (som fikk en historisk bronsemedalje i hopp i 2009) og alle kvinner som har gått foran. Gratulerer!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook