I dag er det 8. mars, og vi trenger deg for at det ikke skal ta 50 år før vi har likelønn, skriver debattantene i dette innlegget.  Foto: NTB / Scanpix

Kvinnerettigheter kommer ikke av seg selv

I dag hedrer vi kvinnebevegelsen og de som gjennom generasjoner har kjempet frem våre rettigheter. For det gode samfunnet kommer ikke av seg selv. I 1889 arrangerte 368 kvinnelige fyrstikkarbeidere den første moderne streiken i Norge. De nektet å akseptere dårligere lønn og verre arbeidsvilkår enn mennene, men først etter 70 år med kamp vant fyrstikkarbeiderne fram med sitt krav om tariffestet lik lønn på samme arbeidsplass.

SE DEBATTEN: Ståle Gjersvold, Aurora Koteng og Berit Rian i debatt om kvinnelige toppledere: Jeg blir oppgitt, frustrert og utålmodig!

LES OGSÅ: Hodejeger vil ta bort kvinnefokuset

«Er du ikke forut din tid, jente, kommer den aldri», sa Berit Aas. For ingen ga kvinner stemmerett i 1913. Ingen ga oss selvbestemt abort i 1978. Ingen tok frivillig et oppgjør med #MeToo i 2017. Og kampen er på ingen måte over, for like rettigheter gir ikke nødvendigvis faktisk likestilling.

Det gir seg utslag på mange områder, også i arbeidslivet. For hver hundrelapp menn tjener, tjener kvinner bare 89 kroner. Arbeidet med likelønn går for langsomt, og dersom utviklingen fortsetter i samme tempo som til nå, vil det ta 50 år før vi oppnår likelønn ifølge rapporten «Likelønn og det kjønnsdelte arbeidsmarkedet».

LES OGSÅ: Trøndersk nettgigant lede av nesten bare menn

Vi har en verdsettingsdiskriminering i arbeidslivet, der oppgaver som tradisjonelt har vært utført av kvinner, verdsettes lavt. Under koronapandemien har vi sett hvor avhengig samfunnet er av nettopp disse yrkene. I tillegg vet av tall fra Fafo at ansatte i kvinnedominerte yrker har seks ganger høyere risiko for å bli utsatt for vold og trusler på jobben, sammenlignet med andre. Så hvorfor verdsettes vi ikke høyere?

Vår kamp, er fyrstikkarbeidernes kamp. Og som fyrstikkarbeiderne får vi våre gjennomslag. Den styrkede Aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP) sier at alle arbeidsplasser over enn viss størrelse, må jobbe mot lønnsforskjeller i egen bedrift. I år er det første året de må rapportere.

LES OGSÅ: Menn på toppen tror kvinnene kommer etter

I dag er det 8. mars, og vi trenger deg for at det ikke skal ta 50 år før vi har likelønn. Bruk dagen i dag! Engasjer deg. Meld deg inn i en fagforening eller verv en kollega. Følg den digitale 8. mars-markeringen der du bor. Del dine viktigste feministiske saker på sosiale medier. Vi skal ikke hvile på tidligere tiders likestillingskamp. Historien har vist oss at det gode samfunnet ikke kommer av seg selv, men at det nytter å kjempe. Vi i FO gir oss aldri. Gratulerer med kvinnedagen!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook