Hvilke arbeidsoppgaver skal vi prioritere og hvem skal vi hjelpe under pandemien? Spør Guro Ulriksen i dette innlegget.   Foto: Privat

Hvem skal prioriteres for helsehjelp? 

Det jeg har fryktet mest de siste månedene, er at pandemien skal utfordre helsetjenestene våre på en slik måte at vi blir tvunget til å prioritere hvem vi skal kunne gi livreddende helsehjelp til. At intensivplassene våre er fulle, og at det ikke er mulig å hjelpe alle. Jeg fryktet situasjoner som vi har sett fra Belgia, Italia og USA hvor ikke alle som har behov for det, får den livsnødvendige hjelpen de trenger.

Som psykiatrisk sykepleier forestilte jeg meg at jeg måtte sette ordinære arbeidsoppgaver til side for å tre inn og bistå på helt andre områder. 12. mars 2020 og en god stund etter dette tenkte jeg nettopp dette. Nå, snart 12 måneder etter, ser det ut til at jeg tok feil. Det er ikke andre områder jeg skal bistå med, og det er nettopp mine ordinære arbeidsoppgaver som det ser ut til å bli mer av.

Som avdelingsleder for et psykisk helseteam i kommunen opplever jeg nå at vi ikke klarer å gi hjelp til de som trenger det. Helsetjenestene våre utfordres, og vi klarer ikke å løse de oppgavene vi ønsker. Gjennomsnittsalderen til dem vi møter, er 33 år. Med andre ord, unge voksne med et forhåpentligvis langt liv foran seg. Blant disse tvinges jeg til å prioritere stadig hardere hvem vi skal hjelpe.

LES OGSÅ: St. Olav vaksinerer over 1200 ansatte de neste to ukene – Hanne var først ut

De som ikke vet hva som er virkelig og ekte, som ikke lenger ønske å leve, som har så vonde opplevelser og minner, at nåtid og fremtid ikke er mulig å håndtere. Maten blir ikke spist, klærne blir ikke skiftet, regningene blir ikke betalt, og det lange livet de har foran seg fremstår som uoverkommelig og håpløst. Jeg er med andre ord kommet i den situasjonen jeg fryktet mest, jeg blir tvunget til å prioritere hvem som skal få avgjørende helsehjelp.

Til dette trenger jeg hjelp: Hvilke arbeidsoppgaver skal vi prioritere og hvem skal vi hjelpe? Det er en ekstraordinær situasjon, og det trengs ekstraordinære føringer for prioritering på overordnet nivå.

LES OGSÅ: – Vi har alle våre 2020-historier. Min tok en uventet vending i høst.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe