Eierskapsenheten har med sin framgangsmåte satt i gang en mobilisering for Svartlamon jeg ikke har sett maken til på lenge, skriver Harald Nissen i dette innlegget.  Foto: Kristin Svorte

Svartlamons framtid. Hvem bestemmer?

Mange har hatt sine formende år på Svartlamon. En bydel hvor samtidspulsen fra langt større byer enn Trondheim og alternative miljøer fikk pumpe fritt. Gjenbruk, nye musikkuttrykk, dyrevelferd, ny politikk, barnekunst og kulturytringer i alle tapninger var oppe i dagen før flertallet i samfunnet tok det til seg. Mer enn 30 år etter starten på dette miljøet har bydelen fortsatt en nerve som vaksinerer mot konformitetspresset.

LES OGSÅ: Kommunen må gi Svartlamoen mer enn ti år

Et av målene for oss som var med tidligere, var å skape alternativer til det gjengse boligmarkedet. Derfor hadde vi heller ikke noen intensjoner om å få kjøpt det som enkeltindivider. Vi ville beholde det i fellesskapets eie. Det var vel en av grunnene til at et flertall av politikerne i Trondheim den gang ga grønt lys for det byøkologiske eksperimentet Svartlamon. Det er dette ønsket Eierskapsenheten i Trondheim kommune nå utfordrer.

Les også: Fullstendig uaktuelt å rive Svartlamoen

Alle med litt økonomisk innsikt vet at det er vanskelig å få til langsiktig vedlikehold og nyinvesteringer med en ti års leiekontrakt for området. Hvem vil låne ut penger til det? Hvem vil jobbe for noe som kommunen selger kommersielt om ti år? Politisk er det som nå skjer veldig betenkelig. At en del av administrasjonen så suverent ser bort fra tidligere politiske vedtak. Det er ikke første gang jeg opplever dette etter 16 år i lokalpolitikken i Trondheim og Oslo. Men skal demokratiet fungere, må det aldri være tvil om at den politiske makten faktisk ligger hos de folkevalgte.

LES OGSÅ: Beboerne ønsker seg 30 års leieavtale

Eierskapsenheten har med sin framgangsmåte satt i gang en mobilisering for Svartlamon jeg ikke har sett maken til på lenge. Bydelen er ikke bare de 200 lokale beboerne, men like mye folk som en gang har bodd der. Et voldsomt nettverk med 30 års erfaring i aktivisme, media, kulturarbeid og hardt politisk arbeid. Lykke til, Trondheim kommune! Den aktuelle konflikten har nok av elementer som kan heves nasjonalt! Nok av folk som er villig til å drive på lenge, og ikke minst nok av prinsipper og ting det er verdt å kjempe for. Eller for å bruke Ramones: «Hey, Ho Let's Go» Svartlamon!

Følg Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe