Debatt: 22. juli. Det vanskelige oppgjøret

- Det har blitt veldig vanskelig for veldig mange å snakke om 22. juli

Hvorfor er det fortsatt vanskelig å diskutere holdningene bak handlingene? Møt Renate Tårnes, Sofie Rosten Løvdahl og Hallvard Notaker i sendingen, som ledes av politisk redaktør Siv Sandvik.

Adresseavisen Midtnorsk debatt og Litteraturhuset i Trondheim inviterte til direktesending kl. 19 onsdag: 22. juli: Det vanskelige oppgjøret. Se sendingen i vinduet over.

Ti år etter 22. juli mener mange, også blant de som overlevde terrorhandlingene, at debatten om ideologien bak terrorangrepene aldri ble tatt ordentlig. Hvorfor er det fortsatt vanskelig å diskutere holdningene bak handlingene? Hvordan har Tårnes og Rosten Løvdahl opplevd årene etter 22. juli?

Historiker og forfatter Hallvard Notaker ga nylig ut boken «Arbeiderpartiet og 22. juli». Hvorfor mener han at oppgjøret ble avbrutt, som han skrev i VG?

Siv Sandvik (t.v) og Sofie Rosten Løvdahl i Studio Litteraturhuset.  Foto: Christine Schefte

AUFs tidligere generalsekretær Renate Tårnes, aktuell i dokumentarfilmen «Generasjon Utøya», mener AUF har måttet holde igjen i debatten i årene etterpå og at de har stått mye alene i det offentlige ordskiftet.

Renate Tårnes deltok fra Oslo.  Foto: Christine Schefte

Samme oppfatning har Rosten Løvdahl:

- Har vi glemt 22. juli, spurte hun nylig i en kronikk i Adresseavisen: «Berøringsangsten rundt 22. juli har befestet seg. Gang på gang ser vi at kampen for å ikke glemme blir overlatt til overlevende, etterlatte og berørte. Det føles tungt, og det er farlig».

Hallvard Notaker.  Foto: Christine Schefte

Les Geirmund Lykkes (Krf) kronikk her: 22. juli - et angrep på mine verdier

Les også: 22. juli og undervisning: Vi må snakke om både den høyreekstreme ideologien og det nasjonale traumet