Å fjerne dagens ordning med helseattest for eldre sjårfører, øker risikoen på veiene våre, skriver innleggsforfatteren.  Foto: DAN ÅGREN

Fjerner helseattest: Vi er svært bekymret for konsekvensene

Arbeiderpartiet er opptatt av trafikksikkerhet, skriver stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø i Adressa. Men partiet har sammen med SV og Frp gått inn for å fjerne en av de viktige sjekkpunktene for trafikksikkerhet ved å fjerne krav om helseattest for eldre sjåfører. Her har de valgt å ignorere klare råd fra aktører som Statens vegvesen, Trygg Trafikk og Nasjonalforeningen for folkehelsen, som er interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende. Leirtrø hevder at ordningen er aldersdiskriminerende.

LES OGSÅ LEDER: Farlig eldrefrieri fra opposisjonen

Det er vi uenige i. I en rekke sammenhenger kobles alder og helse, som nå med vaksineringen mot covid-19. Fordi risikoen er større for de eldre, går de foran. Når det gjelder demens er risikoen også sterkt knyttet til alder, der forekomsten er mellom 30 og 50 prosent for de over 85 år. Dette er en sykdom som utvikler seg over tid, og som også gir dårlig innsikt i egen helse. '

LES OGSÅ: Eldre sjåfører og krav til helseattest

En vanlig legetime på et kvarter, der pasienten kommer for noe annet, er ikke egnet til å avdekke begynnende demens. Derfor er det så viktig at vi har gode systemer for å sjekke om eldre sjåfører bør beholde førerkortet. Å fjerne dagens ordning øker risikoen på veiene våre. Det flytter også enda mer ansvar over på pårørende, som allerede står i en for strevsom situasjon. Vi er svært bekymret over konsekvensene av denne beslutningen.

Følgi Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe