Morsdagen er en dag du kan gi en viktig støttespiller - mor - en stor klem, mener innleggsforfatteren.  Foto: Privat

Gratulerer! Flere skulle hatt en som deg

Gratulerer med morsdagen! Takk, du som har vist omsorg i året som har gått. Vi håper at du på virkelig blir feiret nå på søndag. Med en kopp kaffe på senga, kort og noen tegninger, kanskje kake eller blomster? Det fortjener du. For i året som har gått, har barna dine trengt deg mer enn noen gang.

LES OGSÅ: Gjør klar til den store bollefesten

Stengte skoler, stengte idrettshaller, avlyste korøvelser og bursdager som ble utsatt og utsatt til det var tid for å feire den neste. Vennegjenger som har møttes ute, møtes fordi de ikke ville dele seg i alt annet enn passende kohorter. Besteforeldre som legger kinnet inn til mobilkameraet som det nærmeste de kommer en klem. Pandemien har ikke gjort det så greit å være barn. Men jaggu har det ikke vært enkelt å være voksen heller. Hjemmekontor, hjemmeskole og hjemmebarnehage er bare avløst av hjemmelek, hjemmetrening og hjemmeferie.

Her kan du gratulere din egen mor eller kjære med valentinsdag og morsdag

For mange også permitteringer og økonomisk uro. Det ikke alltid lett å vise omsorg når du kjenner du hadde trengt litt selv også. Men det er helt avgjørende at dere likevel har greid det. 15. februar presenter SOS-barnebyer rapporten «The power of caregiving». Her dokumenterer forskere verdien av omsorg for barnas psykiske helse i utvalgte afrikanske land. Ifølge FN vil psykiske helseplager innen 2030 være den fremste årsaken til sykdom og dødelighet globalt. Pandemien har bare gjort det verre.

Flere barn skulle derfor hatt noen som dere. Vi møter mange av dem, og gjør vårt aller beste for å fylle de skoene foreldrene deres skulle gått i. Omsorgseffekten gjelder både fysisk og psykisk helse, og på tvers av landegrenser. Vit derfor at alle de skolisseknutene og sangene, latteren og leken, tårene og tålmodighetsprøvene; de utgjør en forskjell. Så tusen takk – og gratulerer med dagen! (PS: Kjenner du en mamma som kanskje ikke leser dette selv? Gi henne en god klem – både fra deg og oss.)

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook