«Boomers» som fylkesordføreren vil øke flytrafikken. Debattanten vil heller kutte kraftig langdistanserutene og innføre taxfree på tog til utlandet.  Foto: Privat

Jeg begynner å bli ganske lei av gamle «boomers»

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) mener at politikerne i Trøndelag må jobbe for å øke flytrafikken på Værnes igjen. Men å fly er noe av det mest klimaskadelige vi gjør. Det er åpenbart at vi må kutte flyreisene om vi skal nå klimamålene. Trøndelag bare har kutta 0,2 prosent av utslippene siden 2019. Hvorfor er ikke Sandvik mer bekymra for det? Sandvik har åpenbart ikke kan ha fått med seg endringen som skjer i næringslivet. Bedriftene sier selv at digitale møter vil erstatte fysiske på varig basis. Da er det helt bakvendt at vi skal opprettholde en kunstig etterspørsel på fly.

Nasjonalt vil MDG øke avgiftene på fly kraftig og halvere togprisene. Vi kan ikke ha som mål at trafikken på Værnes skal opp på før-koronanivå. I Sverige har flytrafikken gått kraftig ned de siste årene. Det samme kan vi gjøre her i Norge. Grønn Ungdom i Trøndelag vil at staten skal bruke sitt eierskap i Avinor til å planlegge for en 75 prosent reduksjon i den fossile flytrafikken innen 2030. De mener også at Trøndelag må si nei til alle utvidelser av flyplasser, og at fylkeskommunen og kommunene i Trøndelag må kutte kraftig i sine egne flyreiser.

Trøndelag bør også forplikte seg til å jobbe for at alle reiser mellom Trondheim og Oslo skal tas med tog innen 2030. Denne trekanten er noen av de mest trafikkerte flyrutene i hele Europa. Vi flyr fire ganger mer innenriks enn svenskene. I 2019 var det to millioner flyreiser mellom Oslo og Trondheim. Sånn kan det ikke være.

4 av 10 nordmenn svarer at de planlegger å fly mindre – og det var før koronaen. Grønn Ungdom ønsker seg en storsatsing på tog, og at løftene om to tog i timen mellom Oslo og Trondheim skal oppfylles. Vi vil legge ned de fossile flyrutene mellom Oslo og Trondheim og erstatte de med hurtigtog for å korte ned reisetiden mellom de byene til fire timer. I tillegg er det høy tid at togene har flere nattkupeer.

Grønn Ungdom vil også avvikle ordningen med taxfreehandel på flyplasser, redusere taxfreekvoten til et minimum og innføre taxfree-ordning på grensekryssende langdistansetog. Trøndelag har en lang grense mot Sverige, og utenom koronaen er det veldig mange som drar over grensa for å handle. Vi vil selvfølgelig at enda flere skal reise med tog, og da bør de som dropper flyet få nyte godene av taxfree. Når Ap sier at vi skal fly mer, gir de blaffen i oss unge og framtida vår. Å løse klimakrisa er faktisk viktigere enn å redde et par flyruter.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook