Azra Halilović skrev en kommentar og Ole Robert Reitans nysatsing. Kjetil Utne (i midten) svarer henne her.   Foto: Christine Schefte/Rune Petter Ness

Reitans kunstsatsing skaper mer mangfold i byens kulturliv

Adresseavisens spaltist Azra Halilović er i et innlegg svært kritisk til Ole Robert Reitans storsatsing på kunstgalleri og teater i det gamle Hovedpostkontoret. Halilović liker ikke at prosjektet er kommersielt, reduserer mangfoldet og bare vil bli brukt av middelklassen og velstående. Det er visst et problem at den flotte postgården ligger rett over gaten fra Reitans Britannia Hotel også.

Tidligere teatersjef Per Ananiassen ved Teaterhuset Avant Garden/Rosendal Teater har sagt at Trøndelag Teater gjorde Trondheim til en by med et teater mens Avant Garden gjorde Trondheim til en teaterby. Flere teatre skaper større mangfold og et bedre teatertilbud. Etableringen av Nye Hjorten Teater vil ytterligere styrke Trondheims posisjon som teaterby. Og det samme gjelder Posten Kunstmuseum. Flere kulturinstitusjoner skaper mer mangfold, ikke mindre.

LES OGSÅ: Du kan ikke tjene både mammon og Gud

Jeg forstår Halilović' bekymring for en skjev demografisk sammensetning av brukerne av byens kulturliv. Hvis Adresseavisen kunne legge frem tall for hvem som leser Halilović' interessante kulturkommentarer i avisen mistenker jeg også at sammensetningen av leserne er ganske smal med overvekt av kvinner med høy utdanning født i Norge. Det er en utfordring som hele kulturlivet har, men min påstand er at Nye Hjorten Teater med den profil de legger opp til sannsynligvis vil ha en langt bredere brukergruppe enn de fleste andre kulturtilbud i Trondheim har.

Så har jeg aldri forstått hvorfor det skal være et problem at et kulturtilbud er kommersielt. Kommersielt betyr i praksis at tilbudet er så attraktivt for så mange at de er villige til å betale for det og i beste fall kan tjene penger på det. Kommersielt betyr også at det skaper arbeidsplasser, for eksempel i hoteller og restauranter. Jeg tviler sterkt på at Posten Kunstmuseum blir et overskuddsforetagende, men om det skulle skje ville det være flott! Dermed kan skatteinntektene og de offentlige kulturkronene gå til andre og smalere kulturtilbud som ikke greier seg uten støtte. I sum blir dette bra!

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook!