Nergiz Tahtaci, Meva Hazan Aydilek og Maria Eriksen Storrø fra Saupstad besøker og vurderer aktuelle kunst- og kulturuttrykk.

- Hvis kjærligheten er sterk, tror jeg man kommer over det meste!

Utagerende tafsing, kleine scener og tidenes kjærlighetshistorie med en ny vri! Meva, Maria og Nergiz har sett «Romeo og Juliet».

- Etter at Juliet var død, snakket mora hennes om henne som et barn. Men da hun skulle gifte seg som 14-åring, da var hun voksen nok, sier Meva Hazan Aydilek.

- Da jeg var 15, spilte jeg fotball og så på Disney Channel, liksom, sier Nergiz Tahtaci.

HØR OGSÅ: - Hadde dere flytta inn i et hus med en grusom forhistorie? Nergiz, Meva og Maria har sett Leksikon om Lys og Mørke.

Etter å ha sett tidenes kjærlighetshistorie i ny drakt på Trøndelag teater, går tankene til kjærlighetshistorier, metoo-debatten - og tyrkiske såpeserier.

Fra venstre: Nergiz Tahtaci, Meva Hazan Aydilek og Maria Eriksen Storrø.  Foto: Mariann Dybdahl

«Saupstad Calling» er en podkast med kritikk og samfunnsdebatt. 18-åringene Meva Hazan Aydilek, Nergiz Tahtaci og Maria Eriksen Storrø fra Saupstad besøker og vurderer aktuelle kunst- og kulturuttrykk, og reflekterer over disse. Podkasten ble lansert i fjor høst av kulturplattformen «Anna&Azra bretter opp ermene». I et nytt samarbeid denne våren vil Adresseavisen publisere flere episoder i samarbeid med Anna & Azra. «Saupstad Calling» blir støttet av Fritt ord.

Handlingen i stykket kan også kjennes igjen i dagens kontekst, mener de, som klasseskiller:

- Hvis én bor i et skikkelig dyrt, rikt strøk med masse penger og gigantisk hus - og så bor man selv på et annet sted ... Hvis mannen min hadde vært styrtrik, hadde jeg hatt litt angst hvis jeg skulle møtt foreldrene hans, flirer Meva.

- Men hvis kjærligheten er sterk, tror jeg man kommer over det meste!

På forhånd hadde teatersjefen forberedt jentene på at Shakespeare kunne være litt vulgær, men såpass vulgære scener med utagerende tafsing hadde de ikke ventet seg. Publikums ulike reaksjoner da en kvinnelig skuespiller befølte en mann på scenen, og hvordan de senere reagerte da en mann tok på en dame, fører til diskusjon om trakassering og metoo-debatten i podkasten.


Som de trolig yngste publikummerne i salen er de smått oppgitte over de eldre teaterpublikummerne med munnbindet under nesa («Som å ha tissen utenpå trusa!»). Og all latteren! De hadde forberedt seg på en tragedie, men observerte et publikum som «flira rævva av seg». Men den breie nordtrønderske dialekten, var til tider litt vanskelig å henge med på for byjentene:

- Jeg følte at jeg ikke skjønte alt. Det var veldig mange voksne der, og de lo av ting. Og jeg tenkte: Hvorfor ler dere, sier Maria som tidvis måtte konsentrere seg for å henge med i de breitrønderske vendingene.

For Meva og Nergiz, ga serien også andre assosiasjoner.

- Minner det deg ikke om tyrkiske serier, ler Meva spørrende.

- Det minner meg litt om de tyrkiske seriene der jenta er fattig og bor i et skikkelig dårlig strøk - og gutten er kjemperik…

- … og kommer og redder henne!

Hør hele diskusjonen om teaterstykket, kjærligheten og livet i vinduet over!

Her kan du høre tidligere episoder av Saupstad Calling. (ekstern lenke)

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook!