Posten Kunstmuseum og Nye Hjorten Teater utgjor byens nye kulturkvartal som skal stå ferdig i 2023.  Foto: Posten Kunstmuseum

Fiffen i den nye Hjorten

Fiffen må vel også få sitt? Hvem er «fiffen»? De fleste har vel av og til fiffet seg litt opp. Det er til og med noen som fiffer seg ned. Ola Prestmo har et innlegg her på siden 30. januar der han hevder at det er bare fiffen som bruker kulturinstitusjonene. «Det er bare å ta en titt til Bergen og Oslo», skriver han, så ser vi det.

LES OGSÅ: Du kan ikke tjene både mammon og Gud

Hvilke kulturinstitusjoner mener Ola Prestmo? Går det en grense mellom kulturinstitusjoner hvor fiffen går, og der de ufiffede går? Går det en grense mellom kino og teater, dans i Folkets Hus og Den Norske Opera og ballett, mellom kunstmuseer og graffiti på mursteinsgårder. Kan det være et slags mangfold vi omgir oss med? Jørgen hattemaker lager vel også hatter for fiffen, og ifølge Alf Prøysen går også Kong Salomo på do.

Lar det seg gjøre å være fiff uten å være veldig rik, og hvis man er veldig fiffen og rik – er det da lov å være bruke noe av rikdommen til å skape arenaer som primært er til for kunstutfoldelse og synliggjøring av kunstformer. Hvor både fiff, de om føler seg som fiff, de ufiffede, de som burde fiffet seg litt og de ufrivillig forfiffede kan oppleve og utfolde kunst. Titus kritiserte engang sin far keiser Vespasian for å legge avgift på de offentlige pissoarene i Roma, hvorpå Vespasian svarte: «Non olet». Penger lukter ikke. I tilfellet Nye Hjortens planer for et kunstens hus så er det kanskje en svak eim av dagligvarer og etterbarberingsvann?

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook