«George Curtis (t.h.) revolusjonerte norsk fotball» skriver Erling Næss. Til venstre: Odd Iversen. Bildet er fra 1969.  Foto: Adresseavisen, arkiv

RBK-spillerne løper gatelangs mot gull - igjen!

På denne dagen for nøyaktig 52 år siden ble vi Rosenborg-spillerne plutselig beordret til å løpe samlet opp til «Leirfossen». Da vi kom dit, satt vår nye eminente trener, engelskmannen George Curtis, der og ventet i sin Morris Mini. «Okey lads, first man to Lerkendal. Ready, run!» Så kjørte han i forveien.

LES OGSÅ: RBKs spillerlogistikk – tid for ettertanke

Dette skjedde på torsdager, i oppkjøringen til sesongen 1969. To mann manglet alltid på disse hardøktene! Nils Arne Eggen og «Ivers» (Odd Iversen)! Nils Arne hadde som regel en meget «plausibel forklaring», mens «Ivers» alltid kom for sent på torsdagene! Imidlertid, ikke så veldig for sent! Da vi andre etterhvert ankom Lerkendal, fullstendig utslitte og spy-klare, diltet «Ivers» alene rundt ute på treningsbanen og dundret baller i et tomt mål, igjen og igjen!

På et spillermøte fant jeg en god anledning til å spørre Odd om hvorfor han aldri kom tidsnok til torsdagstreningene og sprang «spy-økta» fra Leirfossen, som alle oss andre! Jeg argumenterte med at også han var avhengig av god «kondis». Flere meldte seg på og sa at han trengte slike turer, «du som røyker førti om da'n»! Svaret fra Odd var rent fotballfaglig – genialt som vanlig: «Dåkker, det står da itj nå mål oppå Leirfoss'n». Dernest avvæpnet han oss all, enkelt og greit ved å minne om» at Johan Cruyff, (kanskje verdens beste fotballspiller gjennom alle tider, fra Nederland), også røykte «førti om da'n»!

LES OGSÅ: Takk, Tore!

Vi var heldige vi som fikk trene undrer George Curtis. Han revolusjonerte RBK og norsk fotball ved blant annet å innføre sonemarkering, og «flat firer»! Morsomt å tenke på at spilleren Nils Arne på første trening nektet å innordne seg i den nye «backfireren». Nils Arne var sågar på vei til å forlate treningsfeltet, men tenkte seg da om «de vanlig 12 sekundene» før han snudde og innordnet seg systemet! Heldigvis, siden har jo alle lag verden over spilt på denne måten! Nils Arne ble, som vi vet, den neste treneren som revolusjonerte RBK og norsk fotball!

LES OGSÅ: Kjære, stolte klubben vår: Er vi på ville veier?

Nå er det Åge Hareide som skal løfte RBK dit vi hører hjemme. De er heldige de som får trene under Åge! Hvem kan de lære mer av? Hvem kan gjøre en bedre jobb i RBK enn ham? Det trenger slettes ikke å ta flere år, slik Adresseavisen har gitt uttrykk for. Til våren starter alle lag med null poeng, og fremdeles har alle lag 11 mann på banen. Hver kamp og hver sesong lever sitt eget liv! RBK-spillerne vil være best trent og best drillet. Når de i tillegg også er blant de aller beste teknisk og taktisk, ja, da blir vi vanskelige å slå! Jeg er for eksempel sikker på at RBK vil være favoritt mot Bodø Glimt på Lerkendal Hvem andre skal da slå oss? Godt å ha «my å glæ sæ te! Åge Har-eid RBK før!»

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook