Hverdagen med smitterisiko er å prøve å forklare pappa at vi ikke kan gi klemmer og holde hender, og at når han ser at tårene triller hos sin egen datter, kan han ikke strekke seg frem for å trøste, skriver Ingvill Dalseg, her med pappa John Einar Dalseg.  Foto: PRIVAT

Jeg savner en klem fra pappa

Pappa ble diagnostisert med Alzheimer for flere år siden. For ikke lenge siden ble det nødvendig å flytte han til Bakklandet menighets omsorgssenter. Det føltes helt brutalt og ekstra vanskelig ble det når vi ikke fikk møte pappa på flere uker, på grunn av smitterisiko.

Hverdagen med smitterisiko er å prøve å forklare pappa at vi ikke kan gi klemmer og holde hender, og at når han ser at tårene triller hos sin egen datter, kan han ikke strekke seg frem for å trøste. Korona betyr at vi ikke har sett rommet pappa bor på, men en besøksstue. Korona betyr at pappa ikke kan få gå sine daglige turer ut, som er så viktig for å holde kroppen i gang. Korona betyr at pappa ikke kan feire nyttårsaften eller bursdager sammen familien sin.

Skrive for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Korona handler om mangel på nærhet, ikke bare for pappa, men for alle som har sine pårørende på institusjon. Det handler om alle englene som jobber på Bakklandet, på St. Olavs hospital, i hjemmesykepleien, kommunelegene og alt helsepersonell som i snart ett år har gjort en ekstra innsats for å passe på våre kjære. Helsepersonell som ikke har levd normale liv i redsel for å ta med smitte på jobb. Dagene nå handler om alle de som er innlagt og ikke har sine pårørende ved sengekanten. Det handler om pårørende som opplever sorg og frustrasjon på grunn av mangel på kontakt.

Dagen nå handler om de som ikke får delta i begravelser på grunn av antallsrestriksjoner og de som ikke fikk tatt farvel. Dagene nå handler om de som ikke får besøk, de som var ensomme og nå er helt alene. Det alt faktisk handler om nå, er å holde ut.

Jeg savner en klem fra pappa, når tiden tillater det, blir det en god klem og jeg håper den varer lenge.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook!