Innleggsforfatteren mener vi må lære av svenskenes bruk av snøskuter.  Foto: NTB / Scanpix

Legg forholdene til rette for en sunn skuterbruk i Norge også

Jeg verken har eller ønsker å ha egen snøskuter. Men jeg har fått med meg at Norge som nasjon har et svært konstruert anstrengt forhold til skutere. Vi lærer vist svært sakte. Ser man over til Sverige har de løst dette svært enkelt og greit. Der er løypenettet veldig godt utbygd. Dette kunne enkelt vært gjort i Norge også, men man skulle tro også dette lå under Samferdselsdepartementet (!) eller skal vi kalle dem ompa-departementet?

LES OGSÅ: Vi må tåle snøskuterspor i snøen

Som det er med veinettet, hvor tingene skjer sakte, ofte dårlig holdning, så er viljen, forståelsen og tiltakene nærmest totalt fraværende. Hvorfor er det slik i dette annerledes-landet? Hvorfor må nesten alle som vil kjøre snøskuter til Sverige?

LES OGSÅ: Snøskuterkjøring på ville veier

Jeg snakket med en kar som har drevet med skuterutleie på Storlien. Han kunne fortelle at de problemene som oppstår der oppe (lovbrudd, ulykker, m.m.) nesten alltid involverte nordmenn på skuter. Tilfeldig? Neppe! Så mitt råd og anbefaling til norske myndigheter: Legg forholdene til rette for en sunn skuterbruk i Norge også. Lær litt av svenskene. De har faktisk relativt lite problemer med gjennomføringen der borte. Politiet patruljerer løypene ofte og tryggheten står høyt i kurs. NB! Oppfører man seg respektløst og som en villmann, så mister man visstnok ikke bare skutersertifikatet, men også lappen for bil. Det er vel mindre attraktivt vil jeg tro.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook!