Torleif Paasche - Norges Fiskarlag  Foto: Foto: EGIL M. OPLAND

Troen på nissen – for å ha noen å skylde på


Plutselig er jula over igjen! Som alle vi litt eldre gjerne sier: Det er rart så fort tida går! Underlig fenomen det der. Vitenskapen tvinger oss til å innrømme at hjernekapasiteten blir mindre med åra. At tida går fortere fordi vi ikke får med oss så mye lenger, sammenlignet med hva vi gjorde i yngre dager.

LES OGSÅ: Falinn vises best i nysnø

Det er jo det samme med glemskhet. Eller å være distré, med et mer diskré ord. Fra å være vant til en hjerne som kunne være på flere stasjoner samtidig, kan den samme hjernen nå gjerne finne det for godt å være sjølstyrt stasjonær, på en og en om gangen. Manifestert i de berømmelige spørsmålene som dukker opp stadig oftere: Hvor la jeg..? Hvor la jeg..? Hvor la jeg..? For eksempel nøklene, brillene eller pengepungen.

En dag da jeg gikk i stå over et slikt spørsmål, kom jeg til å tenke at i slike situasjoner vil det alltid være et akutt behov for å finne en årsaksforklaring. Eller kanskje heller en bortforklaring. En syndebukk som fritar deg for å innrømme egen utilstrekkelighet. For en helt vanlig mann er det tross alt, begrenset hvor mange ganger en kan skylde på kona eller andre i familien.

LES OGSÅ: Nerden, dragen og asylsøkeren

Alternativet har jeg aldri sett omtalt i folkeminnevitenskapen, men plutselig sto det tydelig for meg: Husnissen, tussene, de underjordiske! Hvilken genial oppfinnelse våre forfedre gjorde der. Alltid tilgjengelig for å få skylda for å ha gjort noe jeg ikke vil vedstå meg, eller som har stukket av med alt man ikke finner igjen! Ikke rart folk satte ut julegrøt!

Hvis husnissen er et særnorsk fenomen, burde vi kanskje satt i gang en eksportkampanje. Rundt om i verden virker det jo som det er et enormt behov for nisser å skylde på. I tillegg til våre egne behov. Når jeg snakker om egne behov, tenker jeg ikke bare på mitt og andres individuelle behov, men på dem som er virkelig trengende iblant oss, som for eksempel Hydro som forurenser i Brasil, Nav som tar loven ut av andres hender, Equinor som soser bort 200 milliarder i USA, Sjøforsvaret som drev øvelseskjøring uten kjørelærer, med en 134 meter lang og 5300 tonn tung fregatt til den nette innkjøpspris av ca. fire milliarder. Forsvaret som bygde ubåtbasen Olavsvern til ca. fire milliarder, og noen år etterpå selger den for 38 millioner til russere. Og ikke å forglemme PST som gjorde det klinkende klart at de ikke hadde vurdert den saken. Og hvorfor skulle de nå det, når det har vært langt mer presserende å få oss til å tro det samme som dem, at Frode Berg bare er en nesten usynlig, men litt virkelig nisse.

Erna tror også helt sikkert på nissen. Hun er til og med sikker på hva hennes nisse heter. Hun omtaler han i hvert fall stadig som Putin, og det høres jo akkurat ut som navnet på en nisse. Og når vi først tenker på nissenavn, er det fort gjort å tenke på Potus. Det synes ikke Erna noe om. Hun har ganske lenge hatt mer enn nok med å spille Snøhvit i troen på de syv små dvergene i Justisdepartementet.

Kanskje vår heimavla allverdensdiplomat Terje Rød-Larsen også skyldte på nissen etter at han sjøl trakk nisselua godt nedover øyne og ører, og hva vet jeg, for å drive kompiskjøring med Jeffrey Epstein. I ettertid har han nok vurdert å ta skrittet fullt ut og helt bokstavelig talt, selv slutte seg til de underjordiske. Vi vet at Rød-Larsen har bodd lenge i USA, og hvis vi virkelig våget å satse på innsalg av nissevesenet internasjonalt, ser USA ut til å være et tilsynelatende umettelig marked. Der tror halve befolkningen på nissen. De skjønner det bare ikke.

Vi kan og bør, i medmenneskelighetens navn og for historiens skyld, etterutdanne en spesiell bataljon av egne nisseevangeliets apostler for oppdrag i USA. Slik kan vi kanskje lære dem å forstå hvor i virkeligheten nissene virkelig befinner seg, og hvordan de best kan forholde seg til dem. Da vil det muligens også bli lettere for dem å forstå begrunnelsen for at Nobelkomiteen delte ut fredsprisen til Obama, og at korona ikke bare er et meksikansk øl, men også et smittsomt virus.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook!