Fire av ti nordmenn opplever tomme hyller når de skal hente ut resepten på sin medisin. Det skjer uhyre sjelden, mener Apotekforeningen.  Foto: NTB / Scanpix

Enkelt å sjekke om medisinen din finnes i apoteket


Adresseavisen skriver 10. januar om at Forbrukerrådet vil ha en nettjeneste der man kan sjekke lagerbeholdningen i apotek. Avisen skriver også at «fire av ti går tomhendte fra apoteket». Apotekbransjen gjør alt den kan for å sikre at alle skal få de medisinene de trenger. Men av og til – og oftere enn før – skjer det at legemiddelindustrien ikke får levert medisinene til apotek. I de tilfellene er det nyttig for kundene å kunne sjekke om medisinen finnes i det lokale apoteket, eller i andre apotek i nærheten.

LES OGSÅ: – Venter på EU-godkjenning for vaksine

Heldigvis er det allerede i dag mulig å få den oversikten ganske enkelt, ved å sjekke nettsidene til de tre store apotekkjedene, altså apotek1.no, vitusapotek.no og boots.no. Da har man oversikt over lagerstatus i 95 prosent av apotekene i Norge. Og er du først i et apotek, kan de hjelpe deg med å sjekke om andre apotek har varen på lager. Så Forbrukerrådets dystre beskrivelse er litt misvisende. Og på litt lenger sikt vil vi også jobbe for å få på plass en oversikt som dekker alle landets apotek.

LES OGSÅ: Tall fra Forbrukerrådet og Felleskatalogen har fire av ti nordmenn opplevd å gå tomhendt fra apoteket

Det kan virke skremmende når avisen i en tittel fremholder at fire av ti går tomhendte fra apoteket. Det er heldigvis langt fra sannheten. Det kan hende at fire av ti en gang i livet har opplevd at de ikke fikk akkurat det medisinmerket som står på resepten. Men faktum er at det er i mindre enn ett av hundre tilfeller at apoteket ikke kan levere det legemiddelet som står på resepten, eller et likeverdig alternativ. Du skal slippe å leke detektiv for å finne medisinene dine, og i de aller, aller fleste tilfellene kan apoteket uansett hjelpe deg.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook