Foto: PRIVAT

Jeg er lærer. Bare litt provosert. Men jeg undres

Ingrid Berg Selfjord, leder i Sykepleierforbundet i Trondheim kommune, etterspør edruelighet hos lærerne. Bakgrunnen for det er at leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, har bedt Folkehelseinstituttet (FHI) om å vurdere på nytt om lærere bør prioriteres i vaksinekøen.

LES SELFJORDS INNLEGG: Litt edruelighet?

La det være klart: Jeg støtter Selfjord ett hundre prosent i søken etter edruelighet i diskusjonen rundt hvem som skal prioriteres når Norge nå er i gang med korona-vaksineringen. Man bør være ydmyk og lytte til hva helsemyndighetene sier. Det har funka ellers i denne pandemien også.

«I rangeringa av funksjoner jeg nødig vil at jeg selv eller samfunnet skal være foruten én eneste dag, kommer rett og slett ikke skolen så veldig høyt,» skriver Selfjord.

Videre skriver hun at bak vurderingene om hvem som skal prioriteres tenker man blant annet på at man skal «redde liv og beskytte de som ikke kan unngå å komme i (nær)kontakt med smitte på sin arbeidsplass.»

LES OGSÅ: Stortinget må opprette respekt og støtte til arbeidsfolk

Jeg forstår at de fleste klarer seg uten skole én eneste dag. Men hvis skolene stenger over tid, blir det trøbbel. Da er det betimelig at lederen i Utdanningsforbundet stiller spørsmål på vegne av dem han representerer. For det er det han gjør. Stiller spørsmål. Han poengterer gjentatte ganger at dette ikke handler om å stille yrkesgrupper opp mot hverandre i et forsøk på å snike i køen. Han ber simpelthen FHI ta en ny vurdering siden han mener forholdene har endra seg siden forrige vurdering ble gjort.

Ansatte i skolen er overhodet ikke skjerma for smittefare. Vi kan ikke unngå å komme i nærkontakt hvis noen med få eller ingen symptomer skulle være smittet. På skolen der jeg jobber, går det i underkant av 200 elever (en forholdsvis liten ungdomsskole), og uten krav om munnbind er vi avhengige av at alle og enhver respekterer samtlige av retningslinjene som er bestemt. Hva med de virkelig store skolene? Eller barneskolene? Avstand? 100 prosent rene hender? Ain't gonna happen!

Selfjord poengterer også at en annen av vurderingene som må gjøres når det skal prioriteres vaksine, er om man er nødvendig for å «holde i gang de samfunnsstrukturer vi ikke klarer oss uten én eneste dag» (voldsomt med fokus på denne ene dagen, litt lite framtidsretta etter mitt syn, men, men …)

Og hvem skal eventuelt dyttes bak lærerne i køen? «Gamle? Syke? Husdyrbønder? Drivstofftransportører? Apotek- og matbutikkansatte? Helsepersonell i førstelinja?» spør Selfjord. Uten å degradere viktigheten av andre yrker vil jeg påstå at skolens rolle for å holde samfunnsstrukturen i gang er særdeles sentral. For la oss si at du har små skolebarn i hus og til daglig går til et meget viktig arbeid med gamle. Eller syke. Eller husdyr. Eller drivstoff. Eller på apotek. Eller i matbutikk. Eller i frontlinja med smittepasienter. Hvordan skal du da kunne fikse den jobben om du må drive hjemmeskole?

Derfor undres jeg. Hvis du søker edruelighet i diskusjoner: Hvorfor ikke begynne med deg sjøl?

Debattinnlegget er skrevet med utgangspunkt i en Instagram-story.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook!