Før måtte man fysisk oppsøke byens rusmiljø, nå er narkotika tilgjengelig ved noen trykk på smarttelefonen, skriver politiet.   Foto: POLITIET

Takk til foreldrene! De ordene dere skrev, traff også oss erfarne politibetjenter

I Midtnorsk debatt onsdag advarer en mamma og pappa andre foreldre mot narkotikasalg på Snapchat. Vi er veldig glad for at det gikk bra med deres ungdom og at dere opplever å ha fått god hjelp og støtte av politi, konfliktråd og skole.

Vi vil også takke foreldrene for at de går ut i media, etter at deres 15 år gamle barn aksepterte et tilbud om å kjøpe narkotika fra en ukjent snapchat-bruker. De ordene dere skrev, traff også oss erfarne politibetjenter, og dere setter søkelyset på en viktig tematikk: narkotika, internett og ungdom.

LES INNLEGGET TIL FORELDRENE: Vi er en helt vanlig familie i Trondheim ...

Selgerne opererer ikke med aldersgrenser og kjøperne har ingen mulighet til å kontrollere hva de egentlig kjøper, skriver politiet.  

Mye av kriminaliteten er flyttet fra gata og inn på internett. Før måtte man fysisk oppsøke byens rusmiljø, nå er narkotika tilgjengelig ved noen trykk på smarttelefonen. Sosiale medier fremstår som en tilrettelegger for kjøp og salg av narkotika, og Snapchat peker seg ut. Ikke så rart, da 80 prosent av barn og unge i alderen 9-18 år er brukere av Snapchat, ifølge Medietilsynet. Det til tross for at Snapchats egen aldersgrense er 13 år. Bilder av ulike narkotiske stoffer med prislister blir delt på sosiale medier, som en døgnåpen narkotikabutikk. Selgerne opererer ikke med aldersgrenser og kjøperne har ingen mulighet til å kontrollere hva de egentlig kjøper.

LES OGSÅ: Politiet ber foreldre ta alvorsprat med barna sine

For å styrke politiets tilstedeværelse på nett, har Trøndelag politidistrikt opprettet en egen nettpatrulje som lanseres senere i januar. Politiets nettpatrulje Trøndelag består av tre medarbeidere som skal forebygge og bekjempe nettrelatert kriminalitet. Nettpatruljen skal bidra til at politiet blir mer tilgjengelig, særlig for ungdom, ved at vi øker vår aktivitet på sosiale medier og er til stede på en annen måte enn før.

Nettpatruljen kommer til å «patruljere» internett, men også her er vi avhengige av tips og informasjon fra dere. Kommer du over kontoer på nett som tilbyr narkotika, så gi oss beskjed via vårt tipsmottak (tips.politiet.no), ved å kontakte politiets nettpatrulje i Trøndelag på Facebook eller Instragram, eller ring 02800.

LES OGSÅ: Var ungdomskriminell i Trondheim: – Jeg ble nesten blind av makten jeg følte på

Dette er saker vi vil følge opp. Rus og vold i ungdomsmiljø er et av politidistriktets fire prioriterte kriminalitetsområder i 2021. Sammen kan vi bidra til å redusere tilgjengeligheten av narkotika.

Våre råd til alle foreldre er:

  • Vær nysgjerrig og interessert i hva barn og ungdom bruker tiden til på nett. Spør hva barna har gjort på internett i dag, på lik linje som du spør hva de har gjort på skolen.
  • Snakk om bruken av narkotika og farene det medfører
  • Vær årvåken på tegn og symptomer i forbindelse med atferd og oppførsel som kan indikere narkotikabruk (irritabel, dårlig egenhygiene, dårligere skoleprestasjoner og motivasjon, mer innesluttet, uvanlig oppstemt, fremstår slapp og trøtt, ny og ukjent vennekrets, etc.)

Det å være en trygg foresatt, som ikke opptrer naivt opp mot denne problemstillingen, vil øke barns bevissthet om faremomenter på internett. Har du spørsmål rundt dette så kontakt ditt lokale politi eller politiets nettpatrulje for råd og veiledning.

Og til foreldre med ungdommer som har rusutfordringer, og ikke minst til ungdommer med rusutfordringer: det er hjelp å få! Kontakt helse, kommune eller oss i politiet. Sammen med mange andre gode krefter i samfunnet kan vi hjelpe dere. Forebygging er politiet hovedstrategi.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook!