Min mormor har opplevd mye i løpet av sine 96 år, og hun har gitt meg noen helt enkle råd for å håndtere koronahverdagen, skriver innleggsforfatteren. her sammen med mormor.  Foto: Privat

Mormors enkle råd kan hjelpe oss gjennom koronaen

Med de nylige skjerpede smitteverntiltakene i Trøndelag, begynner koronaen virkelig å tære på, selv for oss som er ukuelige optimister. Tiltakene er riktig, men påkjenningen for psyken er stor. Flere trøndere er smittet, og mange har et sterkt savn etter normal sosial omgang med familie, venner og kollegaer. En stor andel av oss kjenner på den tærende angsten, når er det min tur til å bli smittet? Mange har også fått økonomiske bekymringer som følge av permitteringer og nedbemanninger.

LES OGSÅ: Engstelige pasienter kaller oss marsboere

Hvordan skal vi klare å holde motet oppe? Mitt råd er å lytte til de eldre. Med sin livsvisdom kan de gi oss en rettesnor, nå som koronaen fester et stadig fastere grep om oss.

Mormors lov. Min mormor har opplevd mye i løpet av sine 96 år, og hun har gitt meg noen helt enkle råd for å håndtere koronahverdagen. Jeg er sikker på at rådene kan være til stor nytte for andre også.

Bud nr. 1. Skriv dagbok. Med hjemmekontor, fravær av organisert idrett, sosiale lag og kulturarrangementer, er det lett at dagene bare glir over i hverandre. Gjør som mormor: Skriv ned noen ord om hva som skjer hver dag, og du vil se at alle dager har sine nyanser.

Bud nr. 2. Kom deg ut i naturen. Mormor har alltid vært glad i naturen. Beina hennes tillater ikke lenger å gå så lange avstander, men hver dag tar hun med seg gåstolen ut på verandaen. «Jeg må bare se furua», sier hun med glede i stemmen. Koronaen har ført til at langt flere nordmenn har trukket ut i naturen. Det er bra, for naturen er medisin for sjel og kropp. «Gå nye steder og stier, så blir dagene litt mer ulike, og du har noe å skrive i dagboka di», sier mormor.

Se Adresseavisens store oversikt over koronasituasjonen i Trøndelag her

Bud nr. 3. Skaff deg et kjæledyr. Ikke siden finanskrisen har så mange av oss skaffet seg kjæledyr som i mars og april 2020, ifølge DyreID. Psykologer framhever effekten av kjæledyr som lindrende medisin for depresjon. Når livssituasjonen min har endret seg, har mormor endt opp med både en hest, katt og en Grand Danois, (les: stor hund, nesten som en hest) etter meg. Og som hun understreker, «de var intet mindre enn en velsignelse». Om du er allergisk, har mormor råd for det også: «Da får småfuglene utenfor vinduet duge».

Bud nr. 4. Plei kohorten. I den store sammenheng er det våre nære som betyr noe, har mormor alltid sagt. Mange av oss har aldri vært så tett på, og hatt så mye tid med våre aller næreste som nå. Tvunget inn i kohorter og karantene, med den (til tider umulige) kombinasjonen hjem/skole/kontor, med stengt uteliv og redusert kulturtilbud. Aldri før har det vært tydeligere for meg, at selv om mormor ikke har satt store spor etter seg på verdenskartet, så har hun satt dype spor i oss som står henne nær.

LES OGSÅ: Kommunen med påminnelse til trondheimsfolket: – Stor belastning for smittesporerne

Bud nr. 5. Hver dag har nok med sin egen plage. Mormor har alltid bedt meg om at jeg ikke må bekymre meg for morgendagen, for du vet ikke hva den vil bringe uansett. Hvor mange hadde forestilt seg hva 2020 ville medføre av sykdom og død, sosial distanse og økonomiske konsekvenser? Bruk ikke koronatiden på å bekymre deg. Bruk heller denne spesielle tiden til å hvile og stresse ned! Hverdagsstresset vil innhente deg tidlig nok.

Med disse enkle budene holder bestemor motet mitt oppe, også nå som koronaen griper sterkt inn i daglivet vårt her i Trøndelag også. Jeg sikker på at det vil hjelpe mange av oss i den tunge tiden vi er inne igjen. Alt vil bli bra igjen, også her i Trøndelag, for det sier min mormor!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook