Selgerne på Snap har nok mange forskjellige navn, og de viser stoffene som lett kan skaffes ved symboler og emojis, skriver foreldrene.   Foto: Dado Ruvic

Foreldre advarer mot narkosalg på Snap

Vi er en helt vanlig familie i Trondheim. I høst ble vi rysta i grunnvollene. Vår 15-åring aksepterte et tilbud fra en ukjent Snapchat-bruker om narkotika. Det kunne ha gått skikkelig ille.

LES OGSÅ: Politiet ber foreldre ta alvorsprat med barna sine

En helgekveld hen skulle være ute med venner, ble alle avtaler brutt. Det gikk flere timer uten kontakt via telefon, og vennene visste heller ikke hvor barnet vårt var. Heldigvis tok politiet saken alvorlig, og hen ble funnet. 15-åringen var i live, men blodig skadd og forvirra, med en mistenkelig klump i lomma, og fremdeles rusa! Vår 15-åring hadde tatt tre skikkelige doser med narkotika, og det kunne endt med døden.

Politiet har tidligere advart mot salg av rusmidler på nett. Nå advarer foreldre om at dette også foregår gjennom Snapchat.  Foto: Kristian Helgesen

Kraftig rusa hadde hen gått fra vennene og var borte fra alle hele kvelden. Vi tror kanskje andre visste om det, men hen sa hen var alene om dette. Det er veldig vondt å tenke på hva som skjedde i de timene i kraftig rus. 15-åringen hadde skadd seg sjøl. Hvordan kunne dette skje? Narkotika er skremmende lett å få tak i, har vi forstått nå. Alle på Snap får opp forslag til venner, kjente og ukjente. Selgerne på Snap har nok mange forskjellige navn, og de viser stoffene som lett kan skaffes ved symboler og emojis. Ved å ha slike navn tyder det på at selgerne føler seg trygge på ikke å bli avslørte. Ungdommer risikerer livet ved å kjøpe ting de ikke vet hva inneholder, av personer de ikke vet noe om.

LES OGSÅ: Var ungdomskriminell i Trondheim: – Jeg ble nesten blind av makten jeg følte på

Snapchat har (så vidt vi kan se) ikke noen funksjon for å rapportere inn narkotikaselgere. Det gjelder kun når det er snakk om upassende og slemme bilder. Derfor kan dette fortsette. Vår 15-åring hadde testa ut noe av det som ble tilbudt via Snap, uten å ane hva hen begikk seg ut på. Vi bor i et område i Trondheim som ikke går for å være spesielt belasta med kriminalitet, og vi er en normal, ressurssterk familie, så dette kom som et sjokk på oss. Vi hadde tidligere selvfølgelig snakka med våre barn om hvor farlig narkotika er, men likevel skjedde dette.

Nå har livet endra seg for oss. Vi ble fullstendig tatt på senga, tross gode og trygge familieforhold. Vi er livredde for at ungdommen vår fortsetter med dette, og fokuserer hardt på å følge opp så hen holder seg på rett kjøl. Det har vært ei tøff tid for hele familien. Men det er heldigvis proff hjelp å få. I Trondheim har vi en avdeling i politiet som jobber forebyggende, og de har vært til enorm hjelp og støtte. De har opplegg som involverer konfliktrådet, rådgiver på skolen og opplegg med fast urinprøvetaking, så forhåpentligvis holder hen seg unna farlige stoffer seinere. Det skal jobbes med informasjon og holdninger, og vi foreldre er så takknemlige for opplegget deres.

LES MER: Politiet mener ungdomsgjeng i Trondheim står bak flere ran på åpen gate

I vår ungdom var alkohol/hjemmebrent de rusmidlene som var lettest tilgjengelig. I dag er det enkleste narkotika. Det blir tilbudt via en velkjent app som de fleste unge har på mobilen i dag. Vi har forstått at det er skremmende lett å skaffe seg livsfarlig stoff. Midt iblant oss fins kyniske mennesker som selger til mindreårige. Som mor har jeg lyst til å finne det mennesket som solgte dette til vår mindreårige. Kanskje leser han dette her: Vit at det var like før du var ansvarlig for et tragisk dødsfall med det salget ditt!

Nå prøver vi som familie å samle oss etter sjokket, og jobber med tilliten til hverandre, for den har fått en solid knekk. Vi sliter. Forhåpentligvis var dette en såpass voldsom opplevelse for vårt barn, at det forblir den eneste gangen vårt barn tok narkotika. Vi skriver dette for å advare andre foreldre, før det går galt igjen. Når det skjedde oss, kan det dessverre skje hvem som helst.

Adresseavisen kjenner foreldreparets identitet. De er anonyme av hensyn til sakens karakter.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook!