Jeg savner dere. Savner deres innspill i debatten, skriver Berit Helberg til korn-, grønnsak- og bærprodusentene.  Foto: Privat

Hvor er de dyrkende hverdagsheltene?

Etterlysning! Hvor er grønnsaksbøndene? Kornbøndene? Frukt og grønt-produsentene, og de som produserer størstedelen av maten i landet vårt? Hvor er dere når kjøttbønder, Sp og mat- og landbruksministeren roper om kjøtt og kortreist mat?

Jeg savner dere. Savner deres innspill i debatten. Ifølge SSB er det dere som står for maten vår, og i tallenes tale blir kjøtt kun et biprodukt.

LES KOMMENTAREN: Trenger vi å spise kjøtt hver dag, til hvert måltid?

Her er hva SSB kan fortelle: I 2019 ble det produsert 332 200 tonn poteter i Norge, 50 000 tonn rug, 220 000 tonn havre, 441 000 tonn hvete, 539 000 tonn bygg, 187 170 tonn grønnsaker, 19 332 tonn frukt og 1 .381 tonn hagebær. Til sammenligning står det på samme oversikt 132 242 tonn svin, 106 839 tonn fjørfe, 87 008 tonn storfe og 24 285 tonn sau. Dette er ikke min mening, det står hos SSB for alle å lese, og er ingenting å krangle på.

Stadig flere skjønner at miljø må gå foran kjøttlysten, og velger plantebasert. Butikkjedene lager stadig flere produkter for å etterkomme dette markedet, folk er nysgjerrige på vegansk, de som har valgt vegansk en middag velger det gjerne igjen. Ofte er det også hensyn til dyrevern som står for valget, noe som også er i fremmarsj da grusomme og uvirkelige tilstander for dyr i fjøs og binge blir avdekket… så hvor er dere som dyrker det som stadig flere vil ha?

Norge kommer aldri til å bli kjøttfri, men vi er i ferd med å forandre matinntaket og den kommende generasjonen vil trenge dere ekte hverdagshelter mer og mer, selv om politikerne gjør sitt beste for å neglisjere dere. Mat- og landbruksministeren også, hun gjør en formidabel jobb med å glemme dere mens hun fremmer kjøttprodusentene opp i skyene.

LES KOMMENTAREN: For mange kjøtthau i debatten om mat

Hver gang jeg i debatten ser noen som forsvarer det overforbruket vi har av spesielt sau, og påstår at det er sauebonden som bringer maten til mitt bord og mener at jeg må gjerne sulte i hjel hvis jeg heller vil ha ulv enn sau i naturen, da kan jeg glatt fortelle at det ikke er noen som bringer maten til mitt bord og særlig ikke sauebonden eller andre fe. Jeg drar selv til butikken og betaler for det jeg spiser. Og det jeg spiser har blitt fraktet dit av andre enn bonden selv.

Men det er langt flere trailere som har kommet med frukt og grønt og korn og brød, enn det er trailere som har fraktet kjøtt. Det er fordi folk spiser mye mer grønt og frukt og poteter og korn, enn de spiser kjøtt – og det kommer til å øke! Komisk nok er det de partiene som hyler høyest om ulv, som også hyler høyest om kjøtt… det var en digresjon.

LES OGSÅ: Vi trenger et avgiftssystem som oppmuntrer til klimavennlig atferd

Hvor er dere, dere ekte hverdagshelter som så til de grader blir oversett og glemt av deres egne? Hvorfor tar dere ikke til orde når Sp’s representanter roper høyt om kortreist mat og snakker alle miljørapporter imot, uten å nevne vårt ekte landbruk med et eneste ord? Hvor er dere når Bollestad utfører et latterlig jaktstunt og vil tømme skogen for vilt så det blir plass til flere sauer? Hvor er dere når Erna Solberg går ut og forkynner at hun skal bli med på en test for å sjekke hva som er best av ribbe eller pinnekjøtt? Jeg er så lei av å se at verken Bollestad, Senterpartiet eller statsministeren bryr seg et døyt om de som produserer maten i Norge, og har ofte forsvart dere mot kjøttelskerne.

Nå er det på tide at dere begynner å reise dere og forsvare dere selv. Hvor er dere?

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter