FRØYA Hans Rotmo  Foto: morten smedsrud

Forfatter: - Platedirektøren vil ikke svare på Rotmo-vrakingen

Platedirektører spreller i garnet. Han vil ikke svare på hvorfor Hans Rotmo ikke er nominert til Rockheim Hall of Fame.

Kappflyinga rundt grøten fortsetter. Ingen av innleggene til de to komitémedlemmene Sæmund Fiskvik eller Arnfinn Stendahl Rokne i Adressa svarer på det enkle spørsmålet om hvorfor Hans Rotmo og Vømmøl Spellmannslag i snart ti – 10 – år nå er utelatt fra Rockheim Hall of Fame. Eller skal vi ikke like godt – i Rotmos ånd – kalle det «hallen med berømtheter», siden museet ikke heter Rockhouse, men RockHEIM.

Men det er stilig å snakke engelsk i Norge. Ja, så stilig at nesten hele den norske rockehistorien dreide seg om norske artister som sang på engelsk, slik deres utenlandske helter gjorde. Inntil Hans Rotmo og Vømmøl snudde hele den norske rockehistorien på hodet, ville lage noe genuint og originalt norsk, begynte å synge på sin trønderdialekt, noe «hele Norge» støttet og jublet for.

LES INNLEGGET: Kutt ut narrespillet - spark den inkompetente nominasjonskomiteen for Rockheim Hall of fame

Vømmøl satte norgesrekord i platesalg, og da fulgte alle andre etter gitt. Inntil 1974 var Hans Rotmo totalt ukjent, men han kom inn fra den trønderske kulda oppe i Verdalen og forandret hele den norske rockehistoriens retning, og dermed også den norske kulturhistorien. Det er den manglende forståelsen av dette som gjør Rockheims nominasjonskomité «inkompetent». Ikke at komitéleder Jan Eggum ikke er flink til å spille gitar, samle plater eller skrive rockeleksikon.

Så det er noe muffens her! Hvorfor vil de ikke svare? Nå er det ikke nominasjonskomiteen som til slutt velger hallens medlemmer, men en ny jury med artister. Byråkratisk «ska det værra»! Rockheim har penger nok. Men det usedvanlig «inkompetente» her er altså at Hans Rotmo ikke engang har vært nominert, til tross for at komiteen har klart å hoste opp over nitti – 90 – navn på norske potensielle hallmedlemmer i alle disse årene uten å ta med Hans Rotmo. Hvor «inkompetent» er det mulig å opptre?

LES OGSÅ: Snart 50 år med nedvurdering av Hans Rotmo

Sæmund Fiskvik skriver at nominasjonskomiteen har avsluttet neste nominasjon noen dager før mitt utspill i Adressa, men ikke før denne diskusjonen startet for et par måneder siden da min nye bok Vinylens historie 2 Norge 1970–1990 kom ut. En bok som over mange sider viser både suksessen og tilsidesettelsen av Rotmo, med påfølgende kronikk og diskusjon mellom meg og Fiskvik i Klassekampen. Er det så farlig for en komité å innrømme at de lar seg presse? Eller innrømme at de har tatt feil?

Fiskvik og Rokne er menn, og i diskusjoner må menn med makt ofte forsvare absolutt alt, også hverandre, men slik får de trøbbel med troverdigheten. Og denne gangen spreller de i garnet. Så får jeg leve med at Fiskvik kaller meg både «ufin» og kommer med «grove påstander». Diskutere skal man ikke. Fiskvik er kjent for sine giftige stikkpiller uten begrunnelse. Det kommer nok flere.

LES OGSÅ: Fremmedfrykt fra smørøyet

Fiskvik sitter på andre året i komiteen. Nå må han redde skinnet sitt! De nye nominasjonene i januar kommer nok til å vise at denne gangen var det umulig i hvert fall ikke å nominere Hans Rotmo. Som museum har Rockheim gjort en strålende jobb, men ikke i Rotmo-saken. Så vi får håpe de klarer å korrigere sitt feilskjær.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter