De to aktuelle dagene vil med stor sannsynlighet ikke bli brukt til nyttig undervisning uansett, skriver innleggsforfatterne.  Foto: Christine Schefte

Steng skolen de siste dagene før jul

Slik som situasjonen er i Norge i dag vil det være liten hensikt ved å tvinge elevene på skolen mandag og tirsdag i uke 51. De to aktuelle dagene vil med stor sannsynlighet ikke bli brukt til nyttig undervisning uansett.

Både i grunnskolen og på videregående skoler er det mange elever som daglig går på skolen med en frykt for å bringe med seg smitte hjem til nære og kjære, og dette må tas på alvor. Mange barn og unge i Trondheim bor med noen i risikogruppen, noen som jobber i en kritisk samfunnsfunksjon eller noen ekstra sårbare. Disse må vi ta vare på, og ved å stenge skolen 21. og 22. desember øker vi sjansen for at vi i Trondheim kan feire en så normal jul i år som mulig. Det har vi alle fortjent etter det året vi har vært igjennom.

LES OGSÅ: Med bestemor i jula

Læringsviljen blant elevene de siste dagene før jul er veldig lav, og dagene fylles vanligvis med noe annet enn intens og viktig undervisning. Dette ender med at elever møter opp siste dagen før ferien for å ha julelunsj i noen timer før de drar hjem igjen, kun for å oppfylle de 190 «skoledagene» vi har krav på. Hvordan kan vi, som tre elever på videregående påstå dette, lurer du kanskje. Jo, vi har 12 og 13 års erfaring fra ulike trondheimsskoler, og vet at dette som oftest er tilfelle.

Vi mener kommunen og fylkeskommunen må komme med felles retningslinjer for alle trondheimsskolen, slik at alle elever får likt utgangspunkt før nyåret. I dette unormale året vil en tidligere juleferie kunne virke positivt både på lærere og elever, da dette blir et etterlengtet avbrekk fra en ellers stressende hverdag.

LES OGSÅ: Situasjonen er ikke så alvorlig at ungene bør sendes hjem

LES OGSÅ: Å stenge ned er lettvint og ufornuftig

Det er viktig å presisere at det er elever i trondheimsskolene som trenger ekstra oppfølging, og dette må de selvfølgelig få, men det å tvinge elever på skolene for to dager med fjas er kun med på å skape mer frykt og usikkerhet, i en allerede usikker hverdag.

Et alternativ til fri, er hjemmeskole de to siste dagene før jul. Regjeringen gikk også ut for få dager siden og sa at de vil gi mer mulighet til hjemmeopplæring. Rektor ved Huseby ungdomsskole, Robert Flataas, sier at en studie viser at 6 av 10 lærer mindre ved hjemmeundervisning. Dette er selvfølgelig uheldig, men disse to dagene vil ha svært liten effekt på elevene samlede læringsutbytte gjennom hele året.

LES OGSÅ: Skolefri? Vi er slitne. Vi makter ikke ekstra «ferie»

Vi har også full forståelse for at dette kan stille en del foreldre i en utfordrende situasjon, og derfor må SFO holdes åpent, slik at de som ikke har mulighet til å være hjemme med sine barn disse to dagene kan få et tilbud om plass, slik at vi sikrer at alle barn blir tatt vare på.

Vi mener til syvende og sist at dette uansett er et tiltak som er nødvendig for å sikre en trygg julefeiring for alle. Å havne i karantene, eller i verste fall isolasjon i jula er virkelig ikke den avslutningen på dette året som Trondheims barn og unge fortjener, så la oss gjøre det vi kan for å unngå det.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter