Og så forsvant julebåten også!

For en uke siden hadde jeg et innlegg på debattsiden til Adressa hvor jeg minnet om at bildet av Trondheim er summen av både de synlige og usynlige sporene som ligger i bygningene, historien, kulturen og i vår felles hukommelse og referanse.

Et av disse sporene har vært juletreet på Siemens. I dag kunne jeg lese at leietakerne i Trekanten på Rosten ønsker å spre litt juleglede for alle i en vanskelig koronatid ved å gjenskape det lysende juletreet.

I det samme innlegget spurte jeg om hvem som tør slukke lyset på julebåten som har lyst fra Maritime skoler på Ladehammeren i mange, mange år. I dag fikk jeg svar! Det kommer ikke noen julebåt som kan glede oss Trondhjemmere og lyse opp i mørket i år. Trøndelag Fylkeskommune ved eiendomsavdelingen har tatt på seg rollen som effektiv gledesdreper og lysslukker i adventstiden!

LES OGSÅ: – Ladejarlen vil kunne bli det råeste stedet i Trondheim å gifte seg

Advent betyr å vente. Dessverre er det ikke så mye å vente seg fra den kanten. At båten forsvinner er nok et varsel om det som er i vente. Fylkeskommunen har som kjent bestemt seg for å selge hele anlegget. Greit nok. Men det som ikke er greit er deres ønske om å rive mest mulig av eksisterende bygningsmasse og helst alt, for å håve inn mest mulig penger til «fellesskapets kasse» som det så vakkert heter.

LES OGSÅ: Å rive dette bygget er som å pisse i fellesskapets bukse

Nå er det altså ikke bare julebåten som forsvant som skaper harme, men langt mer alvorlig - hele byens landemerke står i fare for å raderes bort fra vårt felles bilde av Trondheim! Et landemerke som to ferske konsulentrapporter konkluderer med utgjør et helhetlig kulturmiljø som er verdt å bevare og videre. Å erstatte det eksisterende anlegget med høye blokker er et dramatisk grep som ikke er forenelig med anleggets verneverdier.

Les også: Rita slapp katta ut av sekken, men fikk lite applaus

Ikke bare er det galt å rive fra kulturminnevernhensyn, men også fra et bærekraftsperspektiv og det å ta vare på viktige landskapselementer som er viktige for innrammingen av byen vår.

Fylkeskommunen slukket lyset på julebåten. Nå er det bare politikerne i Trondheim og byens borgere som kan tenne et håp om at tidligere Maritime skoler på Ladehammeren fremdeles kan bli stående og utvikles til byens og områdets beste!

Er det for mye å ønske seg til jul?

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter