Det nærmer seg et narrespill når argumentene ikke er andre enn «det er så mange artister som fortjener plass i hallen» og at «vi stiller jo ut Rotmos lurk», skriver Børre Haugstad.   Foto: Matias Nordahl Carlsen

Kutt ut narrespillet - spark den inkompetente nominasjonskomiteen for Rockheim Hall of fame

Rockheim gjør ikke jobben sin. Nå må museet kvitte seg med sin nominasjonskomite som i snart ti år har holdt Hans Rotmo og Vømmøl Spellmannslag utenfor det gode selskap i Rockheim Hall of fame siden opprettelsen i 2011.

Denne «hallen» skal hedre de som hadde hatt «en særlig innflytelse på populærmusikkens historie i Norge». Hans Rotmo forandret hele den norske rockehistorien i 1974.

I min nye bok «Vinylens historie 2 Norge 1970-1990» tar jeg over mange sider grundig for meg hvordan Rotmo som den første i Norge laget et rockealbum – «Vømmøl’n» i 1974 - på dialekt, som også ble tidenes salgssuksess. Dette førte til at hele det unge, norske populærmusikalske landskapet skiftet ham.

LES SVARET FRA ROCKHEIM: Nominasjonskomiteen står fjellstøtt

LES OGSÅ: Snart 50 år med nedvurdering av Hans Rotmo

Åge Aleksandersen ga opp å synge på engelsk og drømmen om å bli superstjerne i utlandet, Rotmo fikk ham til å forstå at den flotte trønderske dialekten var det beste for ham. Senere fulgte en rekke artister opp Rotmos dialekt-suksess, som Halvdan Sivertsen, Jan Eggum, Vårsøg, Nøkken og Stavangerensemblet opp for å nevne noen. Hans Rotmo sto fram som den store pioneren som styrte utviklingen av en original, norsk rock, men medlem av Rockheim Hall of fame er han ikke. Hvorfor det?

Siden starten i 2011 har Rockheims komite nominert nesten hundre – 100 – norske artister, men aldri Hans Rotmo. I dag er det 35 medlemmer av «hallen», alle har fortjent sin plass der, men ingen av de medlemmene som er tilknyttet rocken er i nærheten av å ha hatt så stor og viktig innflytelse som Rotmo.

Men Rotmo har møtte motstand fra første øyeblikk. Vømmøls to kjempesuksesser i 1974 og 1975 fikk heller aldri Spellmannsprisen, til tross for at de to albumene i kvalitet, originalitet og ikke minst også kommersialitet, lå skyhøyt over sine konkurrenter. Gunnar Sand skriver meget godt om dette i sin bok «Trønder Rock», og jeg utdyper dette i min egen bok.

LES OGSÅ: Fremmedfrykt fra smørøyet

Så hvorfor møter han fremdeles denne motstanden og boikotten fra Rockheim, som nettopp skulle hedre slike personer som Rotmo?

Som katta beinflyr ulike ansatte i Rockheim rundt grøten når de skal bortforklare dette. Kaka tar avtroppet Rockheim-direktør Sissel Guttormsen i en tråd på Facebook, der hun skriver at museet har jo stilt ut lurken til Rotmo i sin hovedutstilling. Hallo! I år har også Guttormsen vært med å nominere Hanne Krogh! Smak på den! Hanne Krogh, ikke Hans Rotmo! Her er det noe som ikke stemmer. Guttormsen forteller ikke sannheten.

Det gjør riktignok ingen andre heller.

LES OGSÅ: Lettkrenket?

Nominasjonskomiteen til Rockheim, som for øvrig består av Jan Eggum, Sondre Lerche, Claudia Scott, Arvid Skancke-Knutsen, Tove Bøygard og nå nettopp nytt medlem, Rockheims nye direktør Arnfinn Stendahl Rokne, framstår som om Norge endelig har fått «et tilsyn for høg moral» som Inger Lise Andersen (senere Rypdal) sang om i sin superslager «Fru Johnsen» i 1968. Den gang var det korte skjørt den kristne menigheten i bygda ikke tolererte. Den unge jenta røykte vel også. Men hva er det nominasjonskomiteen i Rockheim ikke tolererer ved Hans Rotmo?

I løpet av ti år er Hans Rotmo altså ikke en gang nominert. Det nærmer seg et narrespill når argumentene ikke er andre enn «det er så mange artister som fortjener plass i hallen» og at «vi stiller jo ut Rotmos lurk». Jeg synes nominasjonskomiteen framstår som inkompetent og bør få avløsning, det vil si sparkes. De kan eventuelt redde skinnet sitt ved å opprette et æresmedlemskap for Hans Rotmo ved neste utdeling.

Presisering lagt inn 3. desember: Børre Haugstad presiserer at han glemte Sæmund Fiskvik i sitt innlegg om medlemmene i Rockheims nominasjonskomité.

Sjekk ut: midtnorskdebatt.no!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Les innleggene i debatten om Rotmo og Rockheim Hall of fame: