Hans Anton Grønskag, leder Nei til Vindkraftverk på Frøya, og Ståle Gjersvold, konsernsjef Trønderenergi, da de diskuterte vindkraft under et klimatoppmøte Trøndelag.   Foto: Mariann Dybdahl

Hvorfor Frøya er spesiell

Sjef i Trønderenergi Ståle Gjersvold sier i Adressa at situasjonen på Frøya med krangelen rundt vindkraftverket er meget spesiell. Han mener at konfliktnivået ble så høyt fordi frøyværingene fikk profesjonell hjelp i motstandskampen, og at motstanderne er en liten gruppe som egentlig ikke representerer frøyværingene.

LES OGSÅ: Adresseavisen har besøkt de 15 vindkraftverkene i Trøndelag

Som hitterværing og med utsikt mot tre vindkraftverk på Smøla, Hitra og Frøya så mener jeg at situasjonen på Frøya ble så konfliktfylt fordi Trønderenergi på Frøya møtte motstandere med vett. Med all mulig respekt for våre lokalpolitikere, mange er flinke toastmastere i bryllup, men de er komplette amatører i møte med profesjonelle aktører som de forskjellige konsulentfirmaene Trønderenergi hyrte inn.

LES OGSÅ: 78,7 prosent av frøyværingene sier nei til vindkraft

På Frøya møtte de motstandere som var svært kunnskapsrike, steintøffe, og Trønderenergi ble avslørt. Dette var en kamp frøyværingene hadde ført i nesten tyve år. Gjersvold og sine konsulentkumpaner prøver stadig å snu på flisa og si at frøyværingene bruker følelser i sin argumentasjon, men jeg opplever det motsatt. Det er Trønderenergi som stadig prøver seg på karakterdrap på frøyværingene, mens frøyværingene holder seg til sak.

Frøya har brakt vindkraftdebatten opp i eliteserien, der den hører hjemme, noe som har ført til massiv motstand over hele Norge, og en sunnere skepsis mot autoriteter generelt. Det er fullt forståelig at Gjersvold ønsker å forsøke å bedre sitt og Trønderenergis omdømme ved å rakke ned på frøyværingene, men omdømmet er nok ødelagt for alltid, slik som alle fjelltoppene rundt i Trøndelag som er sprengt i filler. Vi bør takke frøyværingene for å ta kampen for oss alle som er glade i den unike norske naturen.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter