Arendal 20200813. Bjørnar Moxnes (R), Une Bastholm (MDG), Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (SP) Jonas Gahr Støre (AP) under kveldens partilederdebatt under Arendalsuka 2020. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB  Foto: Tor Erik Schrøder

Alle skal ha et ord med i laget

Norge er i ferd med å bli et over-demokratisk land der alle skal ha «et ord med i laget» De siste målingene tyder på dette, småpartiene Miljøpartiet De Grønne, Venstre, Kristelig Folkeparti og Rødt ligger under sperregrensen og vaker.

På tilbudslisten i siste stortingsperiode var det ni partier å velge mellom, i tillegg åtte andre partier på fylkestingslista. Dette må være et tegn på at vi har blitt overdemokratiske, dette må da hindre styresmaktene å ta avgjørelser i rett tid.

LES OGSÅ: Senterpartiet om økonomien neste år: - Vi trenger en kriseplan, ikke klattvise krisepakker

I et demokrati er det avgjørende at velgerne føler at de kan velge mellom ulike, ikke nesten like alternativer. En regjering som vil står som garantist for en forandring, finnes denne regjering egentlig?

Alle partier snakker om behovet for å skape flere arbeidsplasser, satsing på skole, utdanning, forskning og miljø. Også å få flere fra trygd i arbeid for å bekjempe økende forskjeller i Norge. Noen som vet om et parti som ikke er enig i dette?

For å gjøre dette ende vanskeligere, ønsker verken Ap-leder Jonas Gahr Støre eller Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum Rødt eller MDG velkommen i en eventuell ny rødgrønn regjering.

LES KOMMENTAREN: Kan Støre noen gang lykkes? Jeg begynner å tvile

Trygve Slagsvold Vedum sier han har laget beskrivelsen av alle problemene, også løsninger, alle har i distriktene - småpartiene blir bare i veien. Jonas Gard Støre låner Vedum sitt manuskript og snakker også til de som går i oljehyre og kjeledress som en gang stolte på at Arbeiderpartiet forsto dem, så dem og løftet dem. Det meste som Arbeiderpartiet tar i, blir til gråstein for tiden.

Vedum sitt manuskript har ikke løftet Arbeiderpartiet, tvert imot viser målinger stadig fallende oppslutning. En ting er de enige om: Småpartiene de er der bare og irriterer.

LES OGSÅ: Rødgrønn ledelse ble tatt av koronaskredet

Hvis Arbeiderpartiet skulle vinne regjeringsmakten etter kommende stortingsvalg, vil folk i sin alminnelighet knapt merke noen forskjell i forhold til dagens regjering. Arbeiderpartiet har beveget seg så til de grader inn mot sentrum at partiet fremstår som et «Høyre Light».

Å velge rødgrønt flertall blir da som å gå i butikken og kjøpe varer som er gått ut på dato.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter